Corala Te Deum Laudamus a susținut un concert de muzică religioasă la Rădăuți

Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești continuă să fie prilej al numeroase evenimente cultural-artistice organizate în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, menite să aducă bucurii duhovnicești în inimile tuturor celor care se împărtășesc din frumusețea și profunzimea artei muzicale regăsite în Biserica lui Hristos.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Corala Bărbătească Te Deum Laudamus din București s-a aflat pe meleaguri bucovinene într-un turneu pascal, desfășurat în perioada 12-14 mai 2023.

Iubitori ai muzicii corale din Rădăuți, dar și din împrejurimi, au avut ocazia de audia un repertoriu bogat și divers, dedicat celui mai important praznic al Creștinătății, Învierea Domnului, la Casa de Cultură din municipiu.

În cadrul turneului desfășurat în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Corala Te Deum Laudamus a concertat și la Centrul Cultural „Mihai Teliman” din Siret, vineri, 12 mai 2023. Totodată, membrii coralei bărbătești au înfrumusețat slujba săvârșită la cel de-al doilea hram al Mănăstirii Putna, Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, prin oferirea răspunsurilor în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii săvârșite sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.

În seara zilei de sâmbătă, 13 mai, evenimentul a debutat cu interpretarea salutului bucuriei: „Hristos a înviat!”, mesaj muzical liturgic al compozitorilor Alexandru Podoleanu și Gavriil Musicescu.

Sub bagheta dirijorală a pr. Matei Zaharia, lector la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, corala al cărei nume se traduce Pe Tine, Doamne, Te lăudăm a adus în atenție o serie de cântări religioase specifice perioadei pascale, în care este evocat Praznicul luminos al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Între compozițiile muzicale interpretate cu măiestrie de corala formată din preoți, diaconi, precum și din cadre didactice și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și de la Universitatea Națională de Muzică din capitală s-au numărat: „Ziua Învierii”, „Fie, Doamne, mila Ta”, „Lumină lină”, „Doamne, buzele mele vei deschide”, „Cine este Dumnezeu”. Iubitorii muzicii coral-religioase s-au bucurat apoi de audierea unui Medalion liturgic deosebit, alcătuit din fragmente regăsite în Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Concertul a continuat cu interpretarea unor lucrări din sfera muzicii religioase universale, „O sacrum convivium”, de Giovanni Pierluigi da Palestrina, „Krestu Tvoiemu”, secvențe din Liturghia Ortodoxă Rusă, realizate în aranjamentul pentru cor bărbătesc de compozitorul Otto Groll, „Bogorodițe Devo”, un fragment din ampla lucrare „Vecernii” a compozitorului Serghei Rahmaninov.

A urmat audiția lucrării „Privește din cer”, de pr. Ioan Popescu Runcu, iar mai apoi concertul a fost împodobit cu fragmentul „Înviere” din Cantata Brevis a compozitorului Costică Andrei.

Periplul muzical s-a încheiat cu un ecou al numelui coralei, chinonicul „Lăudați pe Domnul”, de Gheorghe Danga, și cu interpretarea inedită, împreună cu auditoriul, a Irmosului cântării a IX-a din Canonul Învierii, Îngerul a strigat, compoziție a lui Varlaam Protosinghelul.

La final, oaspeții au adus mulțumiri părintelui Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, și tuturor organizatorilor acestei manifestări artistice, dar și publicului care a luat parte la împreuna rugăciune prin cânt, moment care a înălțat gândurile spre minunata taină a cunoașterii lui Dumnezeu.

Evenimentul, organizat de Protopopiatul Rădăuți alături de Casa de Cultură a Municipiului Rădăuți, de Centrul Cultural „Mihai Teliman” din Siret și de Mănăstirea Putna, a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și a partenerilor Trinitas TV, Basilica, Doxologia și Ziarul Lumina de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava.

Reprezentantă pentru muzica bisericească monodică și armonică în spațiul românesc, Corala bărbătească ortodoxă Te Deum Laudamus a dăruit publicului, în cei peste 33 de ani de activitate neîntreruptă, peste 800 de concerte, susținute atât în țară, cât și peste hotare. Potrivit membrilor Asociației coral-religioase Te Deum Laudamus. corala își propune „promovarea valorilor și frumuseților muzicii religioase românești și universale, precum și valorificarea concertistică a acestora”.

Irina Ursachi