Conferință dedicată Bibliei la Centrul Eparhial Suceava

Conferința „Interpretarea Sfintei Scripturi în viziunea Sfântului Ioan Gură de Aur”, unul dintre evenimentele care au marcat Ziua Bibliei în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a adus în atenție o parte dintre tâlcuirile Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Evocând roadele citirii Noului și Vechiului Testament, au fost oferite răspunsuri la întrebarea de ce este bine să citim Biblia, evidențiindu-se totodată bucuria și mângâierea pe care sufletele o primesc în dar atunci când Cuvântul lui Dumnezeu se face cunoscut oamenilor.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, ieri, 14 noiembrie 2022, la numai o zi după momentul în care la nivel național a fost sărbătorită Biblia, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava a fost organizată Conferința „Interpretarea Sfintei Scripturi în viziunea Sfântului Ioan Gură de Aur”.

Evenimentul, organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prin Sectorul Cultural, s-a adresat tuturor celor care au dorit să descopere din tainele celei mai importante cărți pentru credința ortodoxă, Sfânta Scriptură.

Cei care au susținut prelegeri în cadrul conferinței au fost domnul dr. Alexandru Prelipcean, lector universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iași, și pr. prof. dr. Adrian Duțuc, cadru didactic la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.

Cei doi invitați au vorbit despre teologia, viața și opera Sfântului Ioan Hrisostom, considerat cel mai mare interpret al Sfintei Scripturi.

Întâlnirea, transmisă LIVE atât pe pagina oficială de Facebook, cât și pe canalul de YouTube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost moderată de pr. Constantin Oprea, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ca de fiecare dată, conferința a început cu un moment de rugăciune care a fost urmat de comunicarea lect. univ. dr. Alexandru Prelipcean. Domnia sa a vorbit despre modul în care Sfântul Ioan Gură de Aur și-a petrecut viața în Constantinopol și Antiohia și despre maniera în care sfântul și-a redactat operele, fiind un membru marcant al școlii de teologie antiohiană. La finalul discursului au fost prezentate tâlcuiri ale unor fragmente din Rugăciunea Domnească.

Pr. prof. dr. Adrian Duțuc a adus în atenție cele mai importante aspecte legate de cronologia Bibliei în istoria umanității, a realizat o incursiune în gândirea și scrierea Sfântului Ioan Gură de Aur, lansând, totodată, invitația de a ne apropia de textul Sfintei Scripturi în urcușul sufletesc din perioada Postului Nașterii Domnului.

Cei care nu au reușit să participe la conferința despre Ziua Bibliei și a cinstirii memoriei celui mai mare exeget al Sfintei Scripturi, Sfântul Ioan Gură de Aur, pot urmări înregistrarea acesteia accesând următorul clip.

Irina Ursachi