Concursul Național de recitare „Glas de copil – Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni” (Ediția a II-a, august 2022)

La această ediție a Concursului Național de recitare Glas de copil – Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni, organizat, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Media și Comunicare, respectiv Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru Viață, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, au participat cu lucrări 122 de copii și tineri din 10 județe (Bihor, Bistrița-Năsăud, Buzău, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui) și din Municipiul București.

Competiția s-a desfășurat pe trei categorii de vârstă: preșcolar (9 participanți), primar (77 de participanți) și gimnazial-liceal (36 de participanți), fiecare dintre aceștia înscriind în concurs o înregistrare video a unei recitări proprii de poezie închinată Maicii Domnului. Criteriile de evaluare și notare a produselor video înscrise în concurs au fost: fidelitatea față de învățătura de credință, calitatea interpretării, originalitatea, adecvarea poeziei la vârstă, creativitatea și sensibilitatea momentului.

Comisia de jurizare a fost constituită din: prof. univ. dr. Mircea Diaconu, critic literar, eseist, filolog, membru al Uniunii Scriitorilor din România, prorector pentru activitatea didactică şi asigurarea calităţii – Universitatea „Ștefan cel Mare”, prof. Daniela-Luminița Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și Irina Ursachi, director al Departamentului Comunicare, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Au fost acordate 7 categorii de premii și distincții, respectiv: Premiul „Theotokos”, Premiile I, II și III, Mențiuni, Premiul special pentru autenticitate și Premiul special pentru originalitate.

„A fost o nouă ediție reușită, o parte dintre participanții de la ediția anterioară revenind în competiție și-n acest an. Copiii și tinerii noștri o preacinstesc pe Maica Domnului, dovedesc cunoașterea și trăirea adevărului de credință, manifestă preocupare pentru viața liturgică a Bisericii. Am remarcat cu toții, deopotrivă, calitatea actului artistic, predilecția pentru texte literare complexe, de amplitudine, concepția și designul interpretărilor proprii, atenția la expresivitatea limbii și la detaliile conceptuale. Și corolar: iubirea fiască față de Sfânta Fecioară.” (Daniela Ceredeev, evaluator).

Festivitatea de decernarea a premiilor va avea loc marți, 18 octombrie 2022, începând cu ora 15.00, în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava, str. Iancu Flondor, nr. 2.

Pr. Ștefan Mihalcea