Concursul Eparhial „Sunet de toacă” a ajuns la cea de-a doua ediție

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în cea de-a treia zi a lunii septembrie s-a desfășurat la Mănăstirea Sihăstria Putnei Concursul Eparhial „Sunet de toacă”, aflat anul acesta la cea de-a doua ediție.

Organizat pe două etape de vârstă, 6-13 ani și 14-20 ani, concursul a reunit câștigătorii primei faze, care a avut loc la nivelul fiecăruia dintre cele cinci protopopiate ale eparhiei, Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni.

Potrivit organizatorilor, între obiectivele competiției s-au numărat conștientizarea în rândul celor tineri a importanțeifundamentale a acestui instrument întrebuințat de Biserică pentru a vesti momentele de rugăciune colectivă, promovarea acestei minunate tradiții, ca parte integrantă a cultului ortodox, precum și identificarea acelor persoane care se îndeletnicesc cu această activitate, ducând-o la nivel de artă.

Concursul s-a desfășurat după criteriile stabilite de Comisia de jurizare din care au făcut parte: pr. Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în calitate de președinte al comisiei, arhid. Ionut Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional Teologic, protos. Iosif Spoială, mare eclesiarh al MănăstiriiPutna, și profesorul dr. Alexandru Domnari.

Pentru cei 16 participanți au fost acordate premiile I, II, III și mențiuni, câștigătorii fiecărei categorii primind, în funcție de punctajul obținut, ciocănelul de aur, de argint și cel de bronz. Toți participanții au fost răsplătiți cu diplome și cărți menite să contribuie la dezvoltarea duhovnicească a celor care doresc să fie vestitori ai momentelor de rugăciune de obște.

Redăm în continuare lista câștigătorilor desemnați în urma deliberării comisiei de jurizare:

La categoria de vârstă 6-13 ani:

  1. Ciocănelul de Aur: Andrei Filip Caliniuc, Protopopiatul Suceava I;
  2. Ciocănelul de Argint: Petru Nemțan-Nisioiu, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc;
  3. Ciocănelul de Bronz: Maxim Drăgoi, Protopopiatul Suceava II;

La categoria 14-20 ani:

  1. Ciocănelul de Aur: Sebastian Manoilă, Protopopiatul Rădăuți;
  2. Ciocănelul de Argint: Silviu Șalgău, Protopopiatul Suceava I;
  3. Ciocănelul de Bronz: Sergiu Bughiu, Protopopiatul Fălticeni;

Pr. Constantin Oprea, organizator și inițiator al evenimentului, a subliniat faptul că acest moment de suflet a fost o întâlnire binecuvântată pentru tinerii eparhiei dornici să demonstreze abilitățile mânuirii ciocanelor de toacă.

„În tradiția Bisericii, toaca a avut un rol bine delimitat, și anume acela de a-i chema pe creștini la rugăciune. Valoarea acestui instrument este evidențiată și de Alexandru Vlahuță care, ascultând toaca Mănăstirii Agapia, descrie sunetul produs de acest instrument ca fiind ecoul celei mai plăcute simfonii muzicale cu care se putuse delecta sufletul său. (…) Totodată, organizatorii au ținut cont de spusele lui Constantin Galeriu care afirma: Toaca se dezvăluie ca o chemare vie la rugăciune, dar și ca un cântec de durere și de bucurie, vestind odată cu baterea cuielor crucii imnul pascal de Înviere, dar și apropierea tinerilor din eparhie în eventualitatea cooptării lor la viitoarele activități cu caracter cultural organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.”

La final, au fost aduse mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântarea organizării concursului care a adus atât de multă bucurie în întreaga eparhie, gazdelor, Mănăstirii Sihăstria Putnei și părintelui stareț, arhim. Nectarie Clinci, membrilor juriului și, nu în ultimul rând, participanților și însoțitorilor acestora.

Irina Ursachi

Album foto AICI.