Concertul caritabil „Dăruim din suflet”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în aceste zile dinaintea Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, perioadă pregătitoare pentru primirea luminii Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, la inițiativa elevilor Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, în Biserica „Sfântul Dumitru” din Suceava a avut loc un eveniment deosebit. „Dăruim din suflet” este concertul caritabil prin care organizatorii și-au propus să vină în sprijinul unor familii defavorizate din parohie, dar și în susținerea refugiaților ucraineni care ajung în aceste zile în țara noastră.

Activ în această formulă de aproape doi ani, Corul Psaltic al Seminarului, dirijat de arhid. prof. Paul Iușcă, a obținut recent Premiul I la Festivalul Național de Muzică Corală „Buna Vestire” din Fundu Moldovei, aflat la ediția cu numărul XXX. Elevii au interpretat cântări specifice perioadei Triodului, în cadrul cărora îndemnul la pocăință, prin smerenie și rugăciune, ocupă un rol central.

După programul artistic susținut de seminariștii suceveni, a avut loc și un târg caritabil în colaborare cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” Gura Humorului și Centrul pentru copii și tineret „Ecclesia” al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Gura Humorului. În cadrul acestuia au fost expuse spre vânzare obiecte meșteșugite de elevi ai celor trei instituții partenere, îndrumați de doamna prof. Livia Teodora Țebrean, consilier educativ în cadrul Seminarului Teologic. Participanții au avut astfel ocazia să achiziționeze icoane pictate, coșulețe cu ouă împodobite cu ață împletită sau alte aranjamente specifice sărbătorilor pascale.

Nu au lipsit de la eveniment doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, din partea Inspectoratului Județean Suceava, clerici de la Centrul Eparhial, între care pr. Ștefan Mihalcea, consilier al Sectorului Media și Comunicare, și arhid. Ionuț Isopescu, consilier în cadrul Sectorului Educațional-Teologic, precum și profesori ai seminarului sucevean, dintre care îl amintim pe arhid. prof. dr. Bogdan Mihai Hrișcă, directorul instituției de învățământ. Totodată, s-au bucurat de momentul artistic și  reprezentanți ai Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” Gura Humorului, condus de pr. Bogdan Cojoleancă și membri ai Centrului pentru copii și tineret „Ecclesia” al Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” din Gura Humorului.

La final, gazda evenimentului, părintele Adrian Duțuc, parohul Bisericii „Sfântul Dumitru”, le-a mulțumit elevilor pentru momentele emoționante, dăruind corului o icoană cu reprezentarea Maicii Domnului Pantanassa. Sfinția sa a transmis un gând de recunoștință către toți cei prezenți, precum și către toți cei care s-au implicat în acest proiect artistic și totodată social-filantropic.

Irina Ursachi