Concert extraordinar de colinde în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în cadrul proiectului „Un Crăciun pentru fiecare” – eveniment ajuns la cea de-a patra ediție

Ca în fiecare an, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților se implică în proiectele menite să aducă bucuria Nașterii Domnului în fiecare casă a Bucovinei, dar și să ofere mângâiere și un mic dar celor aflați la nevoie. În acest sens, în seara zilei de 19 decembrie 2023, la Centrul Cultural Muzeal „Palatul Dornelor” – „Cazinoul Băilor” din Vatra Dornei, Sectorul Cultural, Sectorul Economic-Financiar și Sectorul Media și Comunicare ale Centrului Eparhial Suceava au organizat un concert caritabil, parte a proiectului Un Crăciun pentru fiecare, ajuns în acest an la ediția a patra.

Într-un cadru arhitectural inedit, în clădirea monumentului ridicat la sfârșitul secolului al XIX-lea și redeschis anul acesta de Ziua Bucovinei, 28 noiembrie, au concertat artiști cunoscuți, interpreți de muzică populară, precum și renumitelegrupuri vocale ale eparhiei.

Această iniţiativă a apărut din dorinţa de a aduce bucuria Nașterii Pruncului Iisus Hristos în inimile celor aflați la nevoie, prin oferirea unui dar (alimente de bază, haine și dulciuri, lemne de foc) unor bătrâni singuri și copii proveniți din grupuri vulnerabile. Pin intermediul acestei ediții a proiectului caritabil va fi sprijinită campania social-filantropică desfășurată în această perioadă de ASCOR, Asociația Studenților Creștini-Ortodocși Români, filiala Suceava

Între invitații speciali ei evenimentului s-au numărat Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, Corul de maici al Mănăstirii Cămârzani, interpretul Grigore Gherman, Corala eparhială „Ștefan Nosievici”, artista Alexandra Dan, Corul Asociației Preoteselor „Sfânta Elisabeta” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, interpreta de muzică populară Mihaela Apostol, Didi-Ionuț Cojocariu și Corala ASCOR Suceava.

Concertul caritabil, moderat de pr. Andrei Mocanu, coordonator și duhovnic al ASCOR, a fost transmis online de Sectorul Media și Comunicare pe canalul oficial de YouTube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Interpreții de muzică populară, precum și membrii grupurilor vocale sucevene s-au alăturat proiectului pentru a dărui publicului momente de aleasă bucurie, dar și pentru a-i încuraja pe spectatori să contribuie la strângerea fondurilor necesare pentru a spori bucuria sărbătorii Nașterii Domnului, dăruind din puținul sau mai multul lor.

Seara a fost deschisă cu un colaj de colinde deosebit pregătit de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, grup constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Condus de arhid. Nifon Baciu și dirijat de arhid. Ilie Leonte, grupul psaltic are în componență slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator, care din dragoste și din pasiune față de cântul bizantin dau slavă lui Dumnezeu prin cântarea psaltică, înmulțind, totodată, talantul primit. Grupul care poartă numele protopsaltului Dimitrie Suceveanu, melod cu o voce de excepție ce impresiona prin timbralitatea baritonală, traducător și compozitor de muzică psaltică, poate fi audiat zilnic și în cadrul slujbelor liturgice oficiate la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, transmise în direct pe canalul YouTube al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

A urmat cuvântul pr. Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial Suceava. Sfinția sa le-a vorbit celor prezenți despre bucuria acestor momente premergătoare Nașterii Domnului, prin care este dusă mai departe, peste veacuri, făclia adevăratelor valori, inima creștinilor fiind mereu precum o peșteră binecuvântată în care să se sălășluiască Pruncul Iisus.

Corul Mănăstirii Cămârzani, cunoscut în întreaga țară pentru emoția pe care o transmite prin cântare, a adus bucuria Nașterii Mântuitorului în sufletele tuturor celor prezenți la Centrul Cultural Muzeal „Palatul Dornelor” printr-un scurt recital de colinde pregătit special pentru acest eveniment. Corul mănăstirii, a cărei stareță este stavrofora Maria Deac, a fost înființat în anul 2004 și este dirijat de monahia Ioana Ungureanu.

Și în acest an Grigore Gherman, interpret de muzică populară originar din zona Cernăuți, Ucraina, a acceptat invitația Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de a se alătura acestui proiect caritabil. Alături de tinerele Denisa Gheorghe și Raluca Doboș, cel care este cunoscut ca Grigoraș din Bucovina a interpretat un colaj de colinde tradiționale, moștenite din străbuni.

Darul colindului a fost oferit apoi de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Înființat în anul 2021 la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, grupul coral reunește preoți și diaconi din toate cele cinci protopopiate ale eparhiei: Suceava I și Suceava II, Fălticeni, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc. Aceștia sunt coordonați de părintele Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, și dirijați de părintele Ciprian Constantin Curcă.

Alexandra Dan, interpretă de muzică populară, clasică, dar și religioasă, a împărtășit apoi din bucuria slăvitului praznic al Întrupării Mântuitorului lumii printr-un șirag de colinde de pe meleaguri putnene.

Un alt moment cu adevărat deosebit a fost susținut de Corala „Sfânta Elisabeta” a Asociației Preoteselor Sucevene. Sub bagheta dirijorală a doamnei Ana-Maria Apetroae au fost interpretate colindele: În ieslea din Vitleem, Slavă să aibă, Domnul Iisus Hristos și Vino, Iisuse, în inima mea. Înființată în anul 2022, corala asociației așezate sub ocrotirea mamei Sfântului Ioan Botezătorul a susținut până acum numeroase recitaluri de colinde în cadrul unor concerte organizate în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Seara a fost împodobită cu darurile muzicale oferite de interpreta Mihaela Apostol și de fiica acesteia, Maria, precum și de Didi-Ionuț Cojocariu.

În cadrul evenimentului, interpretul de muzică populară Grigore Gherman a primit în dar, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop, în semn de prețuire și recunoștință pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Crucea Bucovinei”, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”.

Artistelor Alexandra Dan și Mihaela Apostol le-a fost acordat din partea Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților Ordinul eparhial „Ciprian Porumbescu”, în semn de prețuire „pentru contribuția semnificativă adusă de-a lungul timpului la păstrarea și promovarea valorii  Bisericii și Neamului”, în contextul declarării anului 2023 ca An Cultural „Ciprian Porumbescu”. Distincțiile eparhiale au fost înmânate de pr. Constantin Oprea și de protos. Ioan Tofan.

Seara s-a încheiat cu un moment artistic prezentat de Corala ASCOR Suceava, care a sărbătorit în primăvara acestui an 30 de ani de activitate. Dirijați de către Petru Victor Andriuc, tinerii ascoriști au adus în atenție un repertoriu vast, menit să întregească peisajul muzical al acestei zile din Postul bucuriei. Corala a susținut zilele trecute mai multe concerte de colinde în Roma, Italia, în cadrul unui parteneriat realizat între ASCOR Suceava și Asociația ROMA-nia.

Mulțumim tuturor celor care au susținut acest demers, dăruind din puținul sau mai multul lor, pentru a înmulți bucuria sărbătorii Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Nu în ultimul rând, gândul de recunoștință se îndreaptă și către interpreții de muzică populară și membrii corurilor care au dăruit publicului momente de aleasă bucurie.

Irina Ursachi