Comuna Boroaia la ceas de sărbătoare. Repere culturale și duhovnicești

Înălțarea Domnului coincide, la români, cu ziua cinstirii eroilor autohtoni, căzuți pe toate câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru libertatea și demnitatea noastră, cum exprimăm mereu, liturgic, vocația lor.

Pentru comunitatea din Boroaia, ziua de sărbătoare e manifestată întreit: Înălțarea Domnului, ziua eroilor neamului, ambele convergente în sărbătoarea Zilelor comunei. Reflectând cu seriozitate la simbolismul acesta, nu pot decât să confirm o evidență: lucrarea proniatoare a Sfintei Treimi desăvârșește ceea ce omul inițiază, doar atunci când acesta se jertfește și se dăruiește total lui Dumnezeu, înălțându-se nu solitar, deci promovând doar respectul sinelui, ci rămânând permanent alături de Hristos, continuând să respecte ceea ce a primit în porunca iubirii aproapelui.

Așa se face că, în fiecare an, cu migală și cu trudă, comunitatea din Boroaia construiește pe temelia rodnică a înaintașilor o lucrare transcendentă: vizibilul are rostul de a descoperi revelatul. Deci, prin împlinirea datoriilor cetățenești, comunitatea din Boroaia nu uită partea esențială, spirituală, cu speranța că va aduce rod însutit în generațiile viitoare.

Bunăoară, programul dedicat acestor zile a fost amplu. Ne-am bucurat de amintirile trecutului pe care le-au adus în atenție eminenții fii ai satului, ce nu au dat uitării niciodată meleagurile natale. Comandanți, generali, profesori universitari, amirali și oameni de cultură, cu toții știu că grija față de rădăcinile și de spița neamului este partea care nu se va șterge nici în veacul de acum, nici în cel ce va veni. De aceea, ori de câte ori timpul le permite, se reîntorc pe meleagurile natale, se alătură comunității credincioșilor din localitate la slujbele liturgice și, nu în puține rânduri, intervin providențial cu sfaturi, împărtășindu-ne frânturi din vasta lor experiență.

Anul acesta, cum e firesc, sărbătoarea a început la ceas de vecernie, cu un moment cultural deosebit: lansarea monografiei intitulată Comuna Boroaia și perpetua sa înălțare, al cărei autor Comandor dr. (r.) Marian Moșneagu, demonstrează că un înalt oficial al Armatei Române poate avea evidente calități scriitoricești. La evenimentul desfășurat în Sala de festivități Mihai Boleac a Căminului Cultural din Boroaia, a participat, ca reprezentant al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, părintele Constantin Oprea, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

A doua zi, după oficierea Sfintei Liturghii și a parastasului pentru eroi, seara, bucuria a continuat prin impactul pe care l-au avut doi distinși oaspeți. Astfel, Parohia Boroaia I, în parteneriat cu Primăria comunei Boroaia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a organizat un eveniment cultural, în contextul în care, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a declarat anul 2023 ca An omagial al pastorației persoanelor vârstnice și anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești. Așa că, nu întâmplător, în deschidere după ce preotul paroh Silviu Maxim a expus invitaților motivația care a stat la obârșia acestei manifestări, anume că, Boroaia, localitate încărcată de duhul slovei cărturărești, care, de-a lungul vremii a făcut casă bună cu spiritualitatea vlăstarelor preoțești din familia Argatu, continuă această activitate deosebită a înaintașilor pe care îi consideră adevărații eroi ai credinței.

Se scrie mult astăzi despre posibilitățile pe care omenirea le deține în vederea îmbunătățirii sistematice a condițiilor de trai. Mai mult, există un vizibil interes, la nivel național, pentru redescoperirea a ceea ce ar trebui să fim. De pildă, cu ceva timp în urmă, Irvin D. Yalom, profesor emerit de psihiatrie, făcea o pledoarie îndelung stăruitoare – după cum o numea un critic de carte – despre ce se întâmplă în inima și în mintea unui medic ce descoperă mereu că fiecare om înseamnă o călătorie. Uneori, mai multe. Nu știu dacă distinsa Conf. Dr. Laura Maria Condur, de la Universitatea Ovidiusdin Constanța s-a gândit neapărat la psihiatrul Yalom, dar, ascultându-o cu atenție, mi-am dat seama că a reușit să redescopere sensuri asemănătoare, însă nu oricum, ci urmând îndeaproape o apoftegmă modernă, rostită de Sfântul Arhiepiscop Luca al Crimeei, care spunea: Pentru un medic nu trebuie să existe cazuri medicale, ci numai omul viu care suferă. Pledoaria construită în jurul afirmației se înscrie, cum nu se poate mai bine, în domeniile actuale de cercetare. Sigur, distinsa doamnă doctor Laura Maria Condur, a adaptat mesajul publicului din sală, în același mod în care, Prof. Dr. David Sinclair, în volumul scris inițial în limba engleză și tradus recent și în limba română, intitulat Lifespan a propus o viziune îndrăzneață, deplin științifică, despre omenire, schimbând modul în care ar trebui să ne raportăm la bătrânețe, cu acea convingere pe care a exprimat-o profesorul Sinclair: bătrânețea este o boală și, prin urmare, e tratabilă. Sigur, ascultătorii au putut afla mai multe aspecte ce țin de o nutriție corespunzătoare, de elementele care îmbină armonios stilul de viață cu reprogramările pe care fiecare persoană, ce își autoimpune să trăiască sănătos, o poate realiza dacă are voință.

În continuare, cea de-a doua parte, la fel de interesantă, l-a avut ca protagonist pe binecunoscutul Lect. Univ. Dr. Alexandru Prelipcean, cadru didactic la catedra de Patrologie a Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, și director ăn cadrul Sectorului Cultural al eparhiei. Distinsul oaspete a prezentat, clar, sintetizând punctele cheie, conferința cu titlul Imnografia creștină ca apărătoare a gândirii teologice, în care au fost expuse elemente definitorii ale istoriei unor binecunoscute imne liturgice.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru binecuvântarea Sa și ne rugăm ca, în continuare, ea să rodească în binele celor care mereu iubesc bunăcuviința casei Sale! 

Pr. Silviu MAXIM