Colocviul „Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta” ediția a XVI-a, cu tema „Durată românească. Libertate și conștiință”

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în perioada 21–24 august, la Mănăstirea Putna a avut loc a XVI-a ediție a colocviului anual dedicat memoriei acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, tema acestui an fiind „Durată românească. Libertate și conștiință”.

Întrucât în acest an, în 7 februarie, s-au împlinit 90 de ani de la nașterea acad. Dan Hăulică (1932–2014), la Mănăstirea Putna, în Centrul Cultural „Iacob Putneanul”, a fost deschisă expoziția „Durată românească: libertate și conștiință”, închinată memoriei criticului de artă, cel care a avut inițiativa înființării fundației „Credință și creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”. Expoziția se poate vizita zilnic, până în 5 octombrie.

Duminică, 21 august, la ora 16.00, în biserica Mănăstirii Putna s-a slujit un Te Deum în deschiderea lucrărilor simpozionului. Participanții s-au deplasat după aceea la mormântul Maicii Benedicta, unde s-a făcut o slujbă de pomenire la care au fost pomeniți atât acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, cât și finul acesteia, acad. Dan Hăulică.

În continuare, în sala de expoziție de la Centrul Cultural Mitropolit Iacob Putneanul, domnul Mircea Oliv a prezentat expoziția „Durată românească: libertate și conștiință”. După aceea, în sala de conferințe a Centrului Cultural a avut loc deschiderea lucrărilor și au fost prezentate ultimele publicații apărute sub egida Fundației Credință și Creație, la Mănăstirea Putna, și numărul 13/2020 al revistei Caietele de la Putna, care înmănunchează comunicările simpozionului cu tema „Credință. Cultură. Transmitere” din anul 2019.

În zilele de 22 și 23 august au fost susținute comunicările, iar miercuri, 24 august, participanții au fost în pelerinaj la Schitul „Sfântul Ilie” Salaș.

A consemnat: Monah Ambrozie Gavrilă (Mănăstirea Putna)

Fotografii: Protos. Timotei Tiron (Mănăstirea Putna)