Centrul Muzeal și Multicultural Palatul Dornelor – gazda expoziției naționale itinerante de caligrame „Cuvânt ce (se) poartă frumos”

Ziua Internațională a Cărții, celebrată în fiecare an la data de 23 aprilie, a fost marcată în chip deosebit în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, una dintre manifestările cultural-artistice și educaționale marcante organizate cu această ocazie fiind evenimentul intitulat Cuvânt ce (se) poartă frumos, care a avut loc în unul dintre cele mai frumoase monumente ridicate la sfârșitul secolului al XIX-lea, „Palatul Dornelor”, veritabil Ateneu al Bucovinei.

Tineri, copii, părinți, profesori, clerici, dar și suflete iubitoare de artă, scris, desen și versuri, din ținutul Dornelor, din Câmpulung Moldovenesc, Suceava și nu numai, și-au dat întâlnire miercuri, 24 aprilie 2024, pentru a sărbători cărțile și autorii de carte, frumosul și cuvântul, printr-o serie de momente inedite – expoziții, ateliere de povești, lansări de carte, toate acestea fiind împodobite de prezența statuilor vivante cufundate în lumea emoțiilor.

Doamna prof. Daniela Ceredeev, inițiator, coordonator și moderator al evenimentului desfășurat în această zi specială, i-a întâmpinat cu bucurie pe oaspeții care și-au însușit „regula de aur a evenimentului”, potrivit căreia fiecare participant trebuie să fie însoțit la activitate de o carte preferată, a dialogat cu tinerii de toate vârstele, oferind premii în cărți celor care s-au arătat atenți, curajoși și curioși.

A urmat vernisarea expoziției naționale itinerante de caligrame, „Cuvânt ce (se) poartă frumos”, organizată în cadrul proiectului omonim, cu binecuvântarea și contribuția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, de Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Media și Comunicare.

Potrivit inițiatorilor acestui program, expoziția cuprinde 451 de lucrări, înscrise în concurs de 567 de elevi, din 82 de școli din județele Bihor, Dâmbovița, Dolj, Mureș, Neamț, Sibiu, Timiș, Vrancea, Suceava și din municipiul București. Participanții au fost coordonați de 123 de profesori, care predau discipline variate.

Cuprinde caligrame în limba română, în limba engleză și în limba franceză, iar textele și autorii pe care ni le propun competitorii sunt dintre cele mai diverse. Desigur, în număr covârșitor se regăsesc texte scripturistice și patristice, file de acatist, de Filocalii și de Limonariu, dar și scrieri contemporane, ca – de pildă – Decalogul Vârstnicului, întocmit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.

Astfel, Fericirile, Rugăciunea Domnească, Psalmii, Proverbele lui Solomon, Imnul iubirii creștine, fragmente din epistolele pauline, vieți de sfinți și pagini din istoria Bisericii și-a țării și-au găsit loc frumos în caligrame. Dintre autorii de texte literare, pot fi amintiți: Mihai Eminescu, Octavian Goga, George Coșbuc, Ioan Slavici, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Magda Isanos, Emil Gârleanu, Elena Farago, Andrei Mureșanu, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Ana Blandiana, Virgil Carianopol, Gheorghe Tomozei, Nicolae Steinhardt, Radu Gyr, Costache Ioanid, Ioan Alexandru, Traian Dorz, dar și Esop, Carlo Collodi, Alexandre Dumas, Mark Twain, Alphonse de Lamartine, William Shakespeare.

Organizatorii au mărturisit faptul că expoziția aceasta este cea dintâi dintr-o serie întreagă de expoziții ce se vor organiza în județ și în țară, pentru a inspira și alți copii și tineri să descopere frumusețea cuvintelor și bucuria estetică, artistică și culturală dintr-un astfel de instrument de învățare.

În cadrul evenimentului, Cătălina Gheorghian, scriitoare de cărți pentru copii, a susținut un atelier de povești și și-a lansat cel mai recent volum, Mihai primește Lumina Sfântă, publicat la Editura Doxologia. Un moment deosebit a fost lansarea unui mănunchi de versuri scrise de Oana Carmen Budeanu, preoteasă, agent șef de poliție și psiholog, care și-a lansat volumul de debut, Pe prispa gândului, publicat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a împărtășit din trăirile pe care prietena Oana le stârnește prin poeziile încărcate de semnificații. „Ea scrie așa cum trăiește. Cu naturalețe, fără încrâncenări sterile, cu ochii larg deschiși, dar cu visul agățat de o geană de Cer. Nu-i este cuvântul stingher. Și frământările nu-i sunt deloc străine. Pare – însă – a ști că firescul îi vine cel mai bine. Poezia ei e mărturisire. De sine, de credință, de întru iubire devenire. O mărturisire rostită sfios și cuminte, cu așezarea duioasă a gândului că trăim cu toții și fiecare o minune de fiecare zi. Am descoperit cu bucurie scrisul ei și m-a fascinat naturalețea cu care își dezvăluie sufletul, îl ține în palmele făcute căuș, căuș frumos purtător de Hristos. Nu m-a părăsit, de atunci, sentimentul de uite-poezia-cerului-adevărată-și-simplă-e-chiar-lângă-tine. Îl știe și-L cheamă sfielnic aproape pe Bunul. Ni-L și arată tăinuit de o neașteptată scânteiere de vis, măsurând cu compasul frumuseții zarea, între răsărit și apus, cugetând duios la câtă dumnezeiască chemare în țărâna care suntem ar mai fi de ascuns. Citind scrisul ei, o poți ușor închipui căptușind cu catifeaua rugăciunii cuibul inimii în care întâmpină Cuvântul-lumină: Cu miros de tâmâie și cântec de nai/Vii mereu Tu, Iisuse, vii viață să-mi dai,/Cu mâna Ta caldă, cu rana din flori,/Mereu vii, Iisuse, mereu alungi nori. Sau, în altă parte, adăstând la cules de minuni, prefăcând în liturghie cântecul de ciocârlie. Cuvintele ei poartă, rând pe rând, când murmur curat de doxologie, când cutezanță îndelung cumpănită de cântare a cântărilor, când stăruință spre înduplecare ca în ectenii și psalmi, când tânguire împăcată de ecleziast. Un lirism confesiv ce-ar vrea să ne-amintească mereu că suntem chemați să le fim oamenilor bucurie și floare, că suntem chemați să așezăm pe cerul inimii lor strălucire și soare, chemați să ștergem lacrima și să fim vindecare, chemați să facem colibe în iubirea ce singură nu moare și-acolo să-ntâmpinăm, umăr lângă umăr, pacea și încredințarea ce ne vin de Sus, dintr-o străfulgerare de zare.”

După sesiunea de autografe, cei prezenți au vizitat salonul binar „Carte cu carte, pentru copii și pentru biblioteca mamei creștine” al Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și întreaga expoziție de caligrame, „Cuvânt ce (se) poartă frumos” aflată în incinta Centrul Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor”.

Irina Ursachi