Cea de-a doua întâlnire generală a reprezentanților Centrelor de Tineret Ecclesia, în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Sâmbătă, 16 aprilie 2022, în ajunul Praznicului Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a avut loc la Suceava cea de-a doua întâlnire generală a reprezentanților din Centrele de Tineret Ecclesia ale arhiepiscopiei.

Lansarea proiectului de constituire a acestor comunități de tineret, în jurul bisericilor din parohiile din care tinerii fac parte, s-a făcut luna noiembrie a anului trecut, odată cu înființarea unui nou sector la Centrul Eparhial Suceava, Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață.

Scopul principal al comunităților de tineret Ecclesia este acela de a le dărui tinerilor și adolescenților din eparhie ocazia de a-și cunoaște și de a-și recunoaște mai bine credința și de a redescoperi în modul cel mai liber asumat, frumusețea și bucuria atmosferei timpului ziditor de suflet, petrecut sub streașina Bisericii noastre strămoșești.

Prima întâlnire a Centrelor de Tineret Ecclesia, zece la acea dată, înființate în eparhie a avut loc la Mănăstirea Putna, în data de 18 decembrie 2021, la pomenirea Sfântului Cuvios Daniil Sihastru. La cea dintâi întâlnire generală au participat 150 de reprezentanți ai centrelor de tineret înființate până la acea dată, organizându-se tot atunci și concertul caritabil de colinde: Pământul-sus și Cerul-jos.

Sâmbătă, 16 aprilie, am avut bucuria de a ne afla din nou în comuniune cu tinerii și coordonatorii din aceste frumoase comunități-nucleu, comunități care au ajuns în acest moment în Eparhia Sucevei și Rădăuților la un număr de 33 de formațiuni de tineret Ecclesia.

Evenimentul s-a aflat la cea de-a doua ediție și de această dată a fost prilejuit de Procesiunea de Florii, din sâmbăta lui Lazăr, la care tinerii au fost invitați să-L însoțească prin rugăciune și cântare pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, care intră în Ierusalimul sufletesc al fiecăruia, pentru a lumina viața și pentru a înlătura suferința și moartea din întreaga lume.

Astfel, imediat după ce tinerii au primit arhiereasca binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, au fost invitați alături de coordonatorii lor să participe la o întâlnire informală în Sala Pimen Arhiepiscopul a Centrului Eparhial Suceava, unde au avut loc mai multe împărtășiri de experiențe.

Un cuvânt de Sus inima! a fost rostit de către doamna prof. Daniela-Luminița Ceredeev, inspector de specialitate pentru religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, care a transmis tinerilor gânduri de încurajare pentru depășirea vremurile pe care le-am experimentat cu toții din punct de vedere școlar în perioada pandemiei și, totodată, de felicitare pentru sprijinul oferit tuturor refugiaților din Ucraina mai ales în primele trei săptămâni de la începutul conflictelor din țara cu care ne învecinăm.

Tema întâlnirii a fost: În așteptarea Luminii celei neînserate… , iar la eveniment au participat aproximativ 290 de tineri, alături de coordonatorii acestora din toate cele 33 de comunități Ecclesia ale eparhiei.

În semn de prețuire și de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a oferit fiecărui echipaj câte un set de icoane și Canonul Sfântului Andrei Criteanul, pentru a încuraja înscrierea în Concursul național de comentarii la Canonul Sfântului Andrei Criteanul – Canonul remușcărilor, proiect demarat de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava, la îndemnul și cu binecuvântarea Chiriarhului locului.

De asemenea, întâlnirea a sintetizat proiectele cele mai importante ce au fost desfășurate în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, au fost anunțate proiectele din perioada imediat următoare, iar doamna inspector a oferit, din partea coordonatorilor de parteneriat, diplome Ecclesia pentru implicarea în activități de tineret în școala și parohia în care activează în calitate de profesori și respectiv de preoți.

Toți cei care au fost prezenți la întâlnire au primit iconițe cu Învierea Domnului și au fost invitați la o mică agapă, prilej cu care tinerii au avut răgazul de a se cunoaște și de a lega noi prietenii.

Mulțumim Înaltpreasfinției Sale pentru înalta binecuvântare de a organiza acest frumos eveniment, dar și pentru grija părintească cu care își îndreaptă atenția față de tinerii și copiii eparhiei, care i-au fost încredințați Înaltpreasfinției Sale de către Bunul Dumnezeu.

Mulțumim, pentru parteneriat, doamnei inspector Daniela Ceredeev pentru multele inițiative ale atâtor proiecte de suflet pentru copiii și tinerii din județul Suceava și chiar din întreaga țară, prin care tinerele vlăstare ale neamului nostru redescoperă credința curată și salvatoare a străbunilor noștri.

Nu în ultimul rând, mulțumim tuturor tinerilor și coordonatorilor pentru dragostea cu care se implică în activitățile Bisericii din Bucovina și ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să ne dăruiască tuturor sărbători binecuvântate cu pace, cu sănătate și cu multă bucurie sfântă.

prof. Cristi-Gabriel Hurjui,
Consilier Eparhial