Campionat de fotbal în Parohia Comănești

Cu ajutorul lui Dumnezeu, Parohia Comănești continuă seria de activități ce își propun  apropierea tinerilor de viața Bisericii.

În luna Iulie, tinerii satului au participat la două tabere la munte, (zilele de 4-7 și 25-27 ale lunii). Însă ziua de Duminică, 31 Iulie 2022, o consider cunună a activităților cu tineretul satului Comănești pentru această frumoasă lună de vacanță.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, începând cu orele 12.00, pe terenul de sport de lângă școala din sat, preoții satului am inaugurat cu o rugăciune de binecuvântare Campionatul de fotbal pe teren mic, intitulat ,,Cupa Fair-Play”, ediția 1. Evenimentul a fost organizat de Parohia Comănești, prin subsemnatul, responsabil de activitati cu tineretul. Amintesc faptul că în data de 6 Iunie 2021 am înființat echipa de fotbal ,,Pecete Comănești”, ca strategie pastorală de apropiere a tinerilor de preotul satului și de Biserică, după care, pe 12 iunie același an, am aflat că și Arhiepiscopia încurajează acest tip de activități, prin organizarea unui campionat între parohii, la care am participat cu bucurie.

Anul acesta am făcut un pas înainte, deoarece antrenamentele duminicale ale echipei de fotbal a parohiei, reluate din luna Aprilie 2022, le-am înscris în proiectul educațional ,,Copii la Altar”, secțiunea ,,Școala de duminică”, coordonator fiind doamna inspector Daniela Cerdeev, care cu sufletul a fost alături de noi Duminică. Știm cu toții că sportul educă, sportul disciplinează, sportul e sănătate, sportul îi învață pe tineri să lucreze în echipă și chiar întărește voința lor pentru autodepășire personală, ceea ce le va fi de mare folos pe viitor. Acest campionat încununează efortul duminical al băieților din sat concretizat în antrenamente.

La campionat  au participat 7 echipe de fotbal: Echipa mare a Parohiei-gazdă  ,,Pecete Comănești”, împărțită în două echipe a câte 7 jucători, a doua echipă fiind numită ,,Pecete Comănești 2″.   Echipa Parohiei Mihoveni ,,Progresul Mihoveni” , două  din orașul Suceava: ,,Liceul cu program sportiv” și  echipa,,Joga Bono”, echipa satului Soloneț, echipa satului Humoreni.  Toți cei implicați în campionat au primit diplomă de participare, iar toți băieții de pe locurile 1, 2 și 3 au primit ca premii diplome, sume de bani în valoare totală de 1000 lei, și de asemeni, s-au premiat echipele câștigătoare cu 3 cupe. Toți participanții au apreciat arbitrajul imparțial făcut de arbitrii invitați: preot prof. Bogdan-Iulian Codină și dl. Ciornei Gheorghe. S-au jucat meciuri de câte jumătate de oră, în grupe, semifinale și finale. Două asistente medicale de la Suceava au fost aduse pentru a preîntâmpina evenimente neplăcute. S-a jucat frumos și băieții chiar au fost ,,fair-play”. Locul 1 s-a obținut foarte greu prin lovituri libere după finalul meciului decisiv încheiat cu scorul 0-0, deși prelungit cu 10 minute. Finala mare s-a jucat între echipa parohiei-gazdă ,,Pecete Comănești” și echipa satului Soloneț. În urma loviturilor libere, Cupa ,,Fair-Play” a fost obținută de satul Soloneț. Pe locul 2 – ,,Pecete Comanesti”, iar pe locul 3 – ,,Pecete Comanesti 2″, după un meci frumos în finala mică cu echipa ,,Joga Bono” din Suceava, cu scorul de 5-1.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru reușita campionatului. Totodată, mulțumim părintelui paroh Morar Nichifor pentru binecuvântare, mulțumim doamnei Popescu Veronica-Iuliana, director al școlii generale ,,Vornicu Simion Tăutu” care ne-a pus la dispoziție spațiile necesare, mulțumim profesorului de sport din sat, dl. Sofian Sorin, actualul antrenor al echipei ,,Pecete Comănești”. Mulțumim sponsorilor acestui campionat: dl. Constantin Hromei, dl. Ioan Cotleț, dl. George Șveica și tuturor celorlalți colaboratori pentru reușita acestei ediții întâi a Cupei ,,Fair-play” organizată de Parohia Comănești.Preot coslujitor

Cătălin-Teodor Popescu