Bucurii duhovniceşti la Vicovu de Sus – Est şi Marginea

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în data de 03 iulie 2022 (Duminica a III-a după Rusalii), credincioșii din Parohia Vicovu de Sus Est au trăit aleasa bucurie duhovnicească de a-l avea împreună în rugăciune pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La prima oră a dimineții, ierarhul a fost întâmpinat cu pâine și sare de către copiii şi credincioşii comunității parohiale. După slujba de sfințire a noului clopot, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, în prezența a numeroși credincioși îmbrăcați în frumosul port popular. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi sub coordonarea tânărului Iulian Hodan, membru al Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a subliniat importanța echilibrului și dreptei socoteli în viața noastră: „Unde există exagerare, nu este bine, ajungem în situaţii în care nu putem dormi; pentru cel care nu doarme de grijă înseamnă că acea grijă nu este bună. Dacă nu poţi dormi de grija că mâine te îmbolnăveşti, dacă nu poţi să te odihneşti suficient de grija că mâine ai un examen înseamnă că nu este bine. Dumnezeu vrea să spună „Da, omule! Îngrijeşte-te şi de cele de pe pământ”, dar nu sta numai cu ochiul în pământ, căci dacă stai şi te îngrijeşti numai de cele de aici uiţi, pierzi din vedere celelalte frumuseţi cu care El vrea să te binecuvânteze. Uită-te şi în jur, încearcă să te bucuri şi de altceva decât de o mâncare bună, de o haină frumoasă, de o petrecere care e numai cu băutură şi cu chef şi aşa mai departe. Bine ar fi dacă ne-am mai ridica şi ochii spre cer ca să ne aducem aminte din când în când măcar, dacă nu tot timpul, că suntem făcuţi pentru altceva. Altceva ne-a pregătit Dumnezeu, oameni buni! (…) Cine se îngrijeşte şi de altceva decât de mâncare, de băutură, de petrecere şi de voie bună, atunci pe marginea gropii nu îi pare rău că a trăit; şi când trece Dincolo, acela va avea ceva şi pentru suflet în traista lui cu care se înfăţişează în faţa lui Dumnezeu.”

La momentele cuvenite din cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ioan Maloş a fost hirotonit diacon pe seama parohiei Voitinel II, iar la Chinonic, Grupul tradiţional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, coordonat de profesorul Vasile Schipor, a prezentat un program de cântece patriotice şi religioase.

La finalul Sfintei Liturghii, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic al Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a înmânat părintelui paroh Mircia Irina Ordinul „Crucea Bucovinei” pentru clerici, în semn de prețuire pentru cei 39 de ani de slujire ca preot în Parohia Vicovu de Sus Est.

Profund emoţionat, Părintele Mircia, care a împlinit și frumoasa vârstă de 65 de ani, a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru binecuvântările de care a avut parte,  părinţilor săi care i-au dat viaţă, arhiereilor foşti şi actuali care i-au acordat încrederea şi ajutorul întru buna slujire, precum şi tuturor enoriaşilor şi binefăcătorilor care i-au fost alături în parohie. La rândul său, părintele paroh i-a dăruit Preasfinției Sale, din partea parohiei, o frumoasă icoană cu ocrotitorul bisericii, Sfântul Voievod Ştefan cel Mare.

Piatra de temelie a Bisericii „Învierea Domnului” din Vicovu de Sus Est a fost așezată în ziua de 6 mai 2012, în prezența Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților la acea vreme. Alături de hramul principal, lăcașul de cult mai are două hramuri: Duminica Sfinților Români și Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Sfinţire de Cruce la Marginea

În după amiaza zilei de 3 iulie 2022, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a săvârşit Slujba de sfinţire a Sfintei Cruci înălţate de comunitatea mărgineană pe Dealul Ederii (la intrarea în comuna Marginea dinspre orașul Solca).

Slujba de sfinţire a fost oficiată în prezenţa a sute de credinicioşi din întreaga comună de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și părintele Ionel Constantin Maloş, protoiereu al Protopopiatului Rădăuţi.

Crucea are înălţimea de 33 de metri şi a fost confecţionată din fier, fiind ridicată în cel mai înalt loc din comună. Este iluminată pe timp de noapte, pentru a fi văzută de întreaga comunitate, iar pe epitaful Sfintei Cruci este scris: „Bucură-te, Sfântă Cruce, păzitoare a creştinilor! Cu ajutorul lui Dumnezeu, în semn de mulţumire şi recunoştinţă, s-a înălţat această Sfântă Cruce prin dragostea şi jertfelnicia credincioşilor din comuna Marginea, întru Slava Sfintei Treimi, spre mântuirea tuturor, spre cinstirea înaintaşilor noştri şi întru propăşirea credinţei celei una adevărate şi drepte – Ortodoxia, despre care Sfinţii Părinţi şi Martiri ai acestui neam cu sânge au mărturisit.”

Constantin Agafiţei