Bucuria lui „a fi împreună” se preface în pâine și-i hrană și inimii, și trupului, și minții

Datu-ni-s-a zi binecuvântată, sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva să fim în bucurie, Împreună: copii frumoși și veseli, mame harnice și bune credincioase, bunicuțe blânde, modele de gospodine.

Început-am lucrul nostru în duh de rugăciune rostită cu glas jertfitor de Părintele, în cântare duioasă înălțată către Cer. Însemnat-am cu Sfânta Cruce lucrarea noastră ce s- a vrut a fi spre osteneală și dăruire. Așezat-am cu grijă în covata de lemn, pumni de făină albă ca omătul, păstrată în coștei de pânză țesută, apă de izvor, sare pentru gust și drojdie proaspătă.

Surprins-am licărire de neastâmpăr în ochișorii albaștri ca cerul, nerăbdare în ochișorii verzi  ca smaraldul, ștrengăreală în cei căprui ca toamna târzie și poftă în ochișorii negri ca mura. Covata din lemn de brad scobit de Moșul îi ademenea într-un iureș.

Așteptarea se vădea a fi lungă….timpul parcă se juca cu pudra cernută și scoasă cu grijă din fărinar. Răbdarea le era pusă la grea încercare. Suflețelele lor trudeau a jertfă. Și câte povești nu s-au spus până când coca prinse viață! Și câte râsete n-au răsunat până ce dospeala fu gata! Și câte mânuțe muncitoare așteptau să atingă plămada!

Mare bucurie! Pumni strânși de copil fericit, degețele vesele, mânuțe vrednice robotesc de zor: sucesc, învârtesc, prăvălesc. Zeloși, destoinici, de ispravă!

E vremea să se oprească din trebăluit! Buna lor îi prinde-ntr-o poveste! Și cum împletește ea „cosițele”, în șase, în trei! Și într-atâta-i gata!

Ochișorii privesc Minunea: pâinea cea de toate zilele triumfă-n ștergarul de bumbac. E caldă, împrăștie în încăpere miros de “altădată”, de bunătate și dor.

Mânuțele o frâng. O împart, parte dreaptă. O gustă. Savoarea ei ne poartă-n timp. Gustul e cel de “acasă”. E aur! E osteneală-nlăcrimată! E of! E bucurie!

prof. dr. Aura Mihoc

* Proiectul face parte din Programul „Două mâini de făină. Bine cu ce avem la îndemână!” organizat de Societatea Femeilor Ortodoxe „Maria de Mangop” în parteneriat cu Sectorul Media și comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic.