Binecuvântare arhierească pentru elevii Seminarului „Mitropolit Dosoftei” la începutul anului școlar

Elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Municipiul Suceava au participat astăzi, 13 septembrie 2021, la festivitatea de deschidere a noului an școlar 2021-2022. În mijlocul lor s-a aflat cu această ocazie Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ceremonia, la care au luat parte elevii seminariști, părinți ai acestora și cadrele didactice, a început cu săvârșirea slujbei de Te Deum, în curtea seminarului, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, rugăciunea citită în cadrul slujbei fiind alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

În continuare, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța deosebită a acestei zile. Ierarhul i-a îndemnat pe elevi să fie puternici în credință, să caute să-L cunoască pe Dumnezeu, intensificând totodată comunicarea cu acesta. „Sporiți-vă credința în Dumnezeu, adânciți-vă în credința în Dumnezeu. (…) Sporiți în cunoașterea lui Dumnezeu, căci aceasta este viața cea veșnică (…) Adânciți-vă în cunoaștere; cine sporește cunoștințele este un om dârz, un om liber, care nu poate fi manipulat; este un om care are siguranță de sine.”

Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa le-a amintit elevilor seminariști că trebuie să nu se teamă, să fie curajoși în orice moment al vieții, pentru că Dumnezeu îi însoțește pretutindeni. „Vremurile în care trăim nu sunt ușoare, dar nu au fost mai ușoare altă dată. (…) Dumnezeu vă poruncește: fiți tari și curajoși, să nu vă temeți, să nu vă înspăimântați pentru că nu sunteți singuri. (…) Veți dovedi că sunteți vrednici preoți slujitori ai lui Dumnezeu în vremuri tulburi, dacă veți avea credință tare, dacă veți avea cunoștințe multe, adânci și diverse și dacă veți fi oameni curajoși.”

La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au participat și oficialități locale, dintre care îl amintim pe domnul Ion Lungu, primarul Municipiului Suceava. Domnia sa le-a vorbit celor prezenți despre susținerea pe care Primăria Suceava o oferă Seminarului Teologic în ceea ce privește finalizarea lucrărilor demarate în anii trecuți, asigurându-i totodată de sprijinul acesteia în toate acțiunile care au ca principal scop bunul mers al procesului educațional.

La final, ierarhul a înmânat două distincții de vrednicie oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. OrdinulSfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” i-a fost acordat doamnei profesor Daniela Luminița Ceredeev, inspector pentru disciplina religie, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, tânărul înțelepțit de Dumnezeu care și-a îndeplinit cu devotament slujirea sa și și-a fundamentat credința ortodoxă pe înțelegerea Evangheliei, mărturisind- o curajos semenilor săi prin faptă și cuvânt”.

Părintele Adrian Iftimiu, fost director al Seminarului, a primit cea mai înaltă distincție oferită clericilor de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, OrdinulCrucea Bucovinei”,„pentru remarcabila activitate în slujirea Bisericii și Comunității”.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin, împreună cu părintele arhidiacon Bogdan Hrișcă, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox și consilierul eparhial al Sectorului Educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a binecuvântat camerele elevilor seminariști prin stropire cu apă sfințită.

În semn de încurajare pentru elevii seminariști, pentru zidirea lor sufletească și pentru a pune început bun anului școlar care tocmai a început, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit fiecărui tânăr câte un exemplar al Noului Testament.

Irina Ursachi

Scurt istoric

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava este o școală vocațională deschisă spre nevoile și preocupările generațiilor actuale de elevi, o comunitate care crește cu fiecare elev în parte, o instituție care are în vedere formarea unor tineri pregătiți pentru societatea de mâine, prin promovarea și trăirea în cadrul școlii a valorilor incontestabile ale Ortodoxiei, ca răspunsuri suficiente și mereu actuale pentru provocările și întrebările societății contemporane și ca sursă inepuizabilă de cunoștințe formatoare de abilități și atitudini necesare pentru a reuși în viață și pentru a deveni adevărați membri ai Bisericii. – seminarulortodoxsuceava.ro