Binecuvântare arhierească la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”

În Duminica a XVII-a după Rusalii, denumită și a femeii canaanence, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în Paraclisul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, prilej de bucurie pentru credincioșii prezenți.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și protos. Justinian Săvescu, secretar eparhial și stareț al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Ițcani.

În cadrul slujbei, la momentul rânduit, diaconul Dumitru Lucian Harasim a fost hirotonit întru preot, iar monahul Nicodim Alexandru întru ierodiacon, pe seama Mănăstirii Ițcani.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură intitulat „Miluiește-mă, Doamne, Fiul lui David!”, publicat pe site-ul arhiepiscopiasucevei.ro, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic aduce în atenția cititorilor faptul că stăruința în rugăciune înduplecă pe Dumnezeu, iar o credință puternică nu rămâne fără răspuns înaintea Lui.

„Femeia, a cărei credinţă a fost dublată de o imbatabilă insistenţă, a răspuns: „Da, Doamne, dar şi câinii mănâncă din fărâmiturile care cad de la masa stăpânilor lor.” (Matei 15, 27). Interesant este că femeia nu a contestat spusele Mântuitorului, ci, dimpotrivă, le-a confirmat: „Da, Doamne” şi celelalte. Însă ea, făcând parte din categoria celor care iauÎmpărăţia cu sila (Matei 11, 12), a continuat să insiste.

Deşi recunoştea întâietatea iudeilor în catalogul lui Dumnezeu, femeia îndrăzneşte să-i amintească lui Hristos că şi câinii mănâncă din fărâmiturile ce cad de la masa aşa-zişilor copii. Vorbea de fapt în numele neamului său, perceput ca abandonat de Dumnezeu.

Atunci Iisus, impresionat de stăruinţa femeii, i-a zis: „O, femeie, mare este credinţa ta; fie ţie după cum voieşti!” (Matei15, 28). Iisus a apreciat sinceritatea şi statornicia credinţei ei. Nu se putea ca insistenţele ei să rămână fără răspuns. Mântuitorul Însuşi a învățat: „Şi toate câte veţi cere, rugându-vă cu credinţă, veţi primi.” (Matei 21, 22).”

Pr. Ștefan Mihalcea

Foto credit:

Daniela Livadaru
Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”