Banca de ce (n)-ai nevoie – program de voluntariat și responsabilitate socială

whatsapp_image_2020-12-03_at_14

Începând cu luna decembrie a anului curent, sunteţi invitaţi să propuneți și să desfășurați activități în cadrul programului Banca de ce (n)-ai nevoie, program de voluntariat și responsabilitate socială, domeniile economic, echitate socială și bună guvernanță, coordonat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților prin Sectorul Educațional-Teologic, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Monitorul de Suceava, Televiziunea Intermedia Suceava și NEstTV Channel.

Context socio-economic

Cele mai recente studii ale Fundaţiei World Vision România, precum și numeroasele și diversele barometre ce încearcă să determine amploarea discrepanțelor între categoriile cele mai vulnerabile ale societății actuale, copiii și vârstnicii, evidențiază aspecte îngrijorătoare în ceea ce privește inegalitățile în interiorul ţărilor și de la o țară la alta, acutizarea problemelor copiilor, cu precădere pe fondul pandemic generalizat, dar şi necunoașterea obiectivelor și, ca atare, și a strategiilor dezvoltării durabile la nivel național și mondial.

În cifre și statistici, o cincime dintre copiii de la sat (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiţi, arată concluziile raportului „Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020”. Unul din 14 copii (7%) afirmă că are o viaţă rea. Unul din zece copii nu are în continuare suficientă mâncare şi se duce seara flămând la culcare. Mai mult, copiii şi tinerii de toate vârstele, de la grădiniţă la liceu, din 80% dintre locuinţe, muncesc în gospodărie, fac curăţenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alţi membri ai gospodăriei. Un sfert dintre ei spun că nu sunt ajutaţi de nimeni când nu ştiu să îşi facă temele pentru acasă, iar 8% raportează chiar că nu are cine să îi îngrijească atunci când sunt bolnavi.

Pe de altă parte, un studiu național realizat pentru Fundaţia Principesa Margareta a României vorbește despre faptul că aproximativ 1.500.000 de vârstnici din România sunt astăzi afectați de singurătate într-o mai mare sau mai mică măsură. Același raport relevă topul celor 5 probleme ale vârstnicilor din România: situația financiară, problemele de sănătate, dependența de ceilalți, sentimentul de inutilitate și de singurătate, precum și lipsa unui interlocutor.

În același timp, un român din 3 este expus în continuare riscului de sărăcie şi excluziune socială. Deşi România şi-a propus acum patru ani eradicarea sărăciei extreme până în 2030, realitatea și datele statistice demonstrează că România este departe de a-şi fi atins ţintele propuse prin Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030) şi că acestea par a fi de nerealizat.

Biserica încearcă să găsească răspunsuri la cele mai multe dintre aceste vulnerabilități ale societății și reconfirmă constant nivelul de încredere cu care o învestesc oamenii, cea mai importantă resursă a lumii (Barometrul INSCOP Research – Adevărul despre România – relevă faptul că Biserica ocupă locul al II-lea în topul de încredere a românilor în instituțiile care le pot schimba viața în mai bine). Programele sociale și filantropice coordonate de Biserică au mai ales meritul de a-i sprijini pe oameni să-și depășească vulnerabilitățile într-un fel discret și concertat, noninvaziv și menit a le cultiva încrederea în ei înșiși și în cei din jur.

Școala nu poate să rămână în afara acestui proces, dovedindu-se de fiecare dată un autentic și activ partener de inovație socială pentru Biserică.

Din toate aceste considerente, programul de voluntariat și responsabilitate socială, domeniile economic, echitate socială și bună guvernanță, Banca de ce (n)-ai nevoie, este unul care își propune în același timp reducerea progresivă a inechităților sociale și economice manifeste în societate; diminuarea proporțiilor grupurilor dezavantajate și de risc; asigurarea în comunitățile parohiale a unor tipare de consum şi producţie durabile, conforme imperativelor responsabilității sociale comune și rezilienței comunitare.

Descrierea programului

În comunitățile parohiale și în comunitățile școlare, care înțeleg să-și asume cunoașterea și aplicarea principiilor de bună guvernanță locală a relațiilor interumane și reducerea inechității sociale, se vor constitui echipe pluridisciplinare de intervenție și inovație socială, din care pot face parte: preoți, profesori, copii și tineri, asistenți sociali, asistenți comunitari, reprezentanți ai autorităților locale, membri ai unor organizații ale societății civile, oameni de presă, reprezentanți ai consiliilor/comitetelor parohiale, grupuri informale de voluntari sau grupuri de inițiativă locală.

Membrii acestei echipe se vor preocupa de amenajarea, în comunitate, a unui spațiu de depozitare numit Banca de ce (n)-ai nevoie, accesibil în condiții de siguranță pandemică, dar și de discreție socială, în care toți cei care vor dori să ofere alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de curățenie și de igienă personală, mobilier și obiecte casnice etc., considerând că le prisosesc sau special procurate pentru a fi donate.

*Recomandăm și insistăm pe conștientizarea tuturor că un act de generozitate de acest fel presupune în același timp: înțelegerea faptului că cele ce ne prisosesc, cel mai adesea, se irosesc și e nevoie de mai multă chibzuință și discernământ atunci când vorbim de consum și de ceea ce ne este necesar vieții; binele se cere a fi făcut cu multă grijă pentru sufletul celui de lângă noi, pentru a nu adânci și mai tare rănile neputinței/suferinței; sărbătorile, mai cu seamă, pot deveni un prilej de reconectare cu valorile netrecătoare ale Bisericii, între acestea, cea dintâi fiind iubirea semenilor, după îndemnul hristologic: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” (Matei 22, 39).

Pe de altă parte, acest spațiu va deveni Banca de ce ai nevoie pentru toți cei care s-ar putea afla într-o situație de risc, de dificultate sau ar putea, pur și simplu, să aibă într-un anumit moment o nevoie pe care nu și-o pot acoperi.

*Recomandăm și în această situație informarea corectă a tuturor și înțelegerea faptului că o conduită morală autentică, din perspectiva creștinului care înțelege rolul și rostul comunității, ca prefigurare a împărăției dumnezeiești, impune bună-credință, discernământ și respect față de orice gest de omenie, oricât de nesemnificativ ar putea părea.

În vederea dezvoltării acestui program în comunitățile școlare și/sau parohiale, pe termen lung, e de dorit ca întreaga comunitate să fie implicată în activități (organizare, informare, promovare, diseminare și continuare, atragere de sponsori și/sau parteneri etc.). Instrumentul cel mai potrivit pentru atingerea dezideratelor de program îl reprezintă tocmai parteneriatele cu instituții, societăți comerciale, organizații nonguvernamentale, grupuri de inițiativă locale și regionale.

Perioada de desfășurare: permanent, începând cu luna decembrie a anului curent.

Pentru o comunicare eficientă a impactului programului în comunitate, vă invităm să completați formularul Google la următorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfDNd-mJsJ-8eCyaf0VrYxBZXuz2FbgMstPs5bLArzXNS82Qw/viewform .

 

arhid. prof. dr. Bogdan-Mihai Hrișcă, consilier eparhial,
Sectorul Teologic-Educațional, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar de specialitate – religie,
Inspectoratul Școlar Județean Suceava