ATOS – părinte adoptiv al Viei Transilvanica

Via Transilvanica este un traseu de drumeţie din ţara noastră, care leagă Mănăstirea Putna de fluviul Dunărea, până la Drobeta-Turnu Severin şi străbate regiunile istorico-culturale: Bucovina, Ţinutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureşului, Terra Daco-Romana şi Valea Cernei, străbătând judeţele: Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) are 8 km adoptați din Via Transilvanica, de la Mănăstirea Putna la Mănăstirea Sucevița (de la km 5 până la kilometrul 13), dezvoltând un parteneriat de colaborare frumos cu Asociaţia Tăşuleasa Social, care a demarat acest proiect incredibil.

Acum, la începutul verii, am reluat cu hotărâre îngrijirea traseului. Natura e darul lui Dumnezeu. De fiecare dată când eu și tinerii mei voluntari mergem pe acest traseu ne îngrijim să fie curat și să fie marcat foarte bine.

Potecile nu sunt foarte abrupte, așa că nu este greu de parcurs itinerariul. Turistul este însoţit mereu de marcaje vizibile, amenajate. T portocaliu într-un cerc de aceeaşi culoare este semnul care arată că traseul este bun, adică e Via Transilvanica. În timpul anului, periodic îl parcurgem şi ne îngrijim să arate bine, potrivit pentru drumeţie. Nu sunt arbori doborâţi pe traseu, potecile sunt accesibile, tot traseul este curat, preocupându-ne special să strângem gunoaiele.

Din kilometru în kilometru sunt borne de andezit, frumos sculptate. Noi le-am pus în valoare, amenajând un spațiu în jurul lor din verdeață și pietre atent alese și vopsite. Încă de anul trecut, la fiecare bornă s-au montat plăcuțe cu texte din părinții sfinți ai Bisericii și alți gânditori ai lumii. Iată câteva dintre textele pe care călătorii le vor citi pe traseul nostru Via Transilvanica: 1. „A-ți aminti de Dumnezeu înseamnă a-ți aminti de viață, a nu-ți aminti de viață înseamnă a muri.” (Sf. Teotim de Tomis) 2. „Nu cunosc o școală mai bună decât călătoriile.” (Michel de Montaigne) 3. „Natura este o liră uriașă la care cântă Poetul.” (Victor Hugo) 4. „În noi se află lumina naturii și această lumină este Dumnezeu.” (Paracelsus) 5. „Natura este doar denumirea unui efect, a cărui cauză este Dumnezeu.” (William Cowpe) 6. „Universul mă încurcă și nu pot gândi măcar c-ar putea exista ceasul fără un Ceasornicar.” (Voltaire) 7. „Natura îl ascunde pe Dumnezeu, dar nu de oricine.” (Goethe) 8. „Munca intelectuală stăruitoare și studiul Naturii lui Dumnezeu sunt îngerii care mă vor călăuzi de-a lungul tuturor vicisitudinilor vieții ăsteia, aducându-mi alinare, tărie și o rigoare de neabătut.” (Albert Einstein)

Vă îndemn să parcurgeţi traseul Via Transilvanica, aşa cum şi noi am făcut-o, pornind de la Mănăstirea Putna, unde sunt Moaştele Sfinţilor Ştefan cel Mare, Iacob Putneanul, Sila, Paisie şi Natan, mulţumind lui Dumnezeu pentru toate!

Forța ATOS!!!

Pr. JustinianRemus A. Cojocar