Artă prin cuvânt și culoare la ce-a de-a treia ediție a Concursului „Icoana din sufletul copilului”

Oglindiri ale sfințeniei, rugăciunii și ale dragostei cerești în chipuri zugrăvite în acuarelă și slove au fost prezentate astăzi, 28 iunie 2022, în cadrul celei de-a treia ediții a Concursului Interjudețean de Artă și Teologie „Icoana din sufletul copilului”. Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, a avut loc la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în prezența a numeroși elevi și profesori, atât fizic, cât și online.

Proiectul, dedicat preșcolarilor, dar și elevilor cu aptitudini artistice, cunoscători și promotori ai tradiţiilor naționale românești şi trăitori ai spiritualităţii creştin-ortodoxe, a fost organizat la nivel interjudețean de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava și Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, C.S.E.I. „Sfântul Andrei” Gura Humorului, Colegiul Național „Alexandru cel Bun” Gura Humorului și Școala „Teodor Balan” Gura Humorului.

Rod al colaborării dintre cele peste 70 de instituţii participante la proiect, evenimentul a adus împreună 40 de elevi seminariști şi 260 de elevi din unităţile partenere, demonstrând astfel pasiunea, abilitățile creatoare, precum și măiestria tinerilor artiști, dar și dăruirea cadrelor didactice coordonatoare.

În cadrul festivității de deschidere a evenimentului au fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor organizatoare și membri ai juriului, între care arhid. Mihai Bogdan Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Județean Suceava, pr. Bogdan Cojoleancă de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” Gura Humorului, pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu, cadru didactic al seminarului, precum și prof. Livia Teodora Țebrean, inițiator și coordonator al proiectului expoziție-concurs.

Chipuri de sfinți dragi, îngeri ocrotitori, reprezentări luminoase ale Mântuitorului Iisus Hristos și ale Maicii Domnului au fost redate pe sticlă, hârtie sau chiar prin viu grai de tineri mai mici și mai mari, pentru a fi răsplătite mai apoi cu premii și cuvinte ziditoare de suflet.

Organizat pe trei secțiuni: Icoană, Creații Literare și Mărturii Creștine, concursul a reunit copii și elevi cu vârste cuprinse între 4 și 19 ani, din județ și din țară, după cum urmează: 30 preșcolari, 80 de elevi din ciclul primar, 170 de elevi din cel gimnazial, 20 de liceeni, din 77 unități de învățământ, din care 4 cu învățământ special, precum şi 155 de cadre didactice coordonatoare.

Anul acesta, alături de cele două școli speciale din Polonia, la eveniment au fost implicate școli din județele: Alba, Argeș,Botoșani, Brașov, Bacău, Bihor, Brăila, Bucuresti, Bistrița, Buzău, Cluj, Constanța, Călărași, Caraș-Severin, Constanța,Dolj, Dâmbovița, Galați, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Râmnic, Olt, Vâlcea, Sibiu, Sălaj, Suceava, Târgu Mureș, Târgoviște, Teleorman, Timiș, Vrancea, Vaslui și Vâlcea.

Proiectul educațional „Icoana din sufletul copilului” este o expoziţie-concurs pentru elevii din judeţ şi din toată ţara, cu aptitudini artistice, și răspunde intereselor și preocupărilor elevilor, le pune în valoare talentele, îi face să vibreze și să trăiască în felul lor bucuria copilăriei.

Programul are ca scop îmbogățirea orizontului cultural, formarea si dezvoltarea gustului artistic si estetic, formarea unei atitudini pozitive față de valorile naționale și spirituale.

 Irina Ursachi