Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează un simpozion de studii canonice în contextul sărbătoririi Centenarului Patriarhiei Române 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 29 februarie 2024, a declarat anul 2025 drept Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române. De asemenea, prin intermediul programului cadru (liturgic, cultural și mediatic), același organism eclezial a dispus ca, pe parcursul acestui an, să fie organizate manifestări culturale în cadrul cărora să fie marcată aniversarea a 100 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rang de patriarhie.

Urmând reglementărilor enunțate mai sus, eparhia noastră, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, organizează, în perioada 09-10 septembrie a.c., la Mănăstirea Sihăstria Putnei, Simpozionul Național de Studii Canonice „Tradiție și actualitate: Studiul sfintelor canoane în Ortodoxia românească în cei 100 de ani de patriarhat (1925-2025)”.

Potrivit programului cadru, prelegerile susținute vor viza teme variate, precum: istoria și evoluția acestei discipline de studiu, dar și diversele direcții de cercetare abordate în decursul celor 100 de ani de patriarhat, respectiv: ediții de text și comentarii ale conținutului sfintelor canoane; libertatea religioasă; relația dintre Stat și Biserică; actul canonizării în Ortodoxie; manuale de Drept bisericesc editate în spațiul românesc; activitatea personalităților care s-au remarcat în acest areal de cercetare etc.

Cei care doresc să participare pot trimite titlul prelegerii pe care intenționează să o susțină până la data de 20 august a.c. la adresa de e-mail: [email protected], cu mențiunea „Simpozionul Național de Studii Canonice – SV”. Ulterior, lucrările simpozionului vor fi publicate într-un volum distinct, sub egida Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Pr. Ciprian Blaga,

Consilier eparhial al Sectorului Cultural și coordonator al Comitetului de organizare