Al șaptelea transport umanitar din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a ajuns în Ucraina

Pentru a veni în sprijinul victimelor războiului din Ucraina, clerici din România și de dincolo de graniță au organizat, cu sprijinul autorităților, cel de-al șaptelea convoi umanitar, cu peste 50 de tone de produse colectate în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, reușind să ducă mai aproape de zona de conflict bunuri care vor fi distribuite celor care sunt refugiați în buncăre, stații de metrou, în subsolurile clădirilor ori alte spații de apărare improvizate.

Amintim faptul că în ultima lună, prin implicarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au fost transportate în țara vecinăpeste 400 de tone de ajutoare umanitare, constând în apă, alimente, produse de strictă necesitate, medicamente, produse tehnico-sanitare, dar și bunuri destinate exclusiv familiilor cu copii – scutece, produse de igienă, lapte praf și alte suplimente nutritive, pături ș. a.

Mașinile care au transportat ajutoarele umanitare au fost încărcate la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, unul dintre cele patru puncte de colectare a produselor destinate celor care se adăpostesc din calea conflictului militar desfășurat în țara vecină.

Ieri, 31 martie 2022, în cea de-a treizeci și șasea zi a războiului, convoiul umanitar a fost întâmpinat de o delegație a Mitropoliei Cernăuților și Bucovinei, condusă de arhim. Nichita Storojuc, vicar administrativ, dar și de zeci voluntari implicați în sortarea bunurilor și pregătirea pachetelor în funcție de necesitățile celor aflați în zonele bombardate sau ale celor care se refugiază în regiunea Cernăuți – Herța. Preacuvioșia sa a mulțumit tuturor celor implicați în aceste acțiuni de binefacere.

„Dorim să mulțumim, în primul rând, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și nu numai, tuturor care s-au alăturat acestui demers al ajutorului umanitar adus la Cernăuți. Suferind din cauza evenimentelor extrem de neplăcute care s-au declanșat în țara noastră, cu atât mai mult am înțeles sensul Sfintei Evanghelii din duminica pregătitoare din Postul Mare, (n.n. a Înfricoșătoarei Judecăți) (…) datorită creștinilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, cu precădere din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, care s-au alăturat de fiecare dată acestui demers. Mulțumim tuturor celor din România, dar și tuturor celor care locuiesc în alte țări, cum ar fi Italia, Germania, care s-au alăturat acestui act de milostenie. Dorim să mulțumim tuturor creștinilor, în frunte cu ierarhii lor, în mod deosebit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, dar și Înaltpreasfințitului Părinte Andrei al Clujului, Preasfințitului Părinte Ignatie al Hușilor și tuturor celor care s-au alăturat acestui demers. Mulțumiri alese se cuvin cu atât mai mult Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Bunul Dumnezeu să răsplătească dragostea și dărnicia, să întoarcă însutit ajutorul pe care îl dă Biserica Ortodoxă Română pentru toți credincioșii din întreaga Ucraină. Noi aici facem un lucru mai mic, primim ajutoarele în locuri special amenajate și căutăm să trimitem mai departe în locurile unde este necazul mai mare, unde lipsesc cu desăvârșire toate cele necesare, acolo unde oamenii suferă cu adevărat din pricina gloanțelor și a bombelor. Slavă lui Dumnezeu pentru că este miluită Bucovina de Nord prin rugăciunea și acoperământul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care de fiecare dată a ocrotit aceste locuri.”

Protoiereul Nicolae Popescu, de la Parohia română „Sfântul Nicolae” din Ciudei, unul dintre cei care se implică îndistribuirea produselor în teritoriu, le-a transmis un gând de recunoștință românilor pentru dragostea jertfelnică de care au dat dovadă în toată această perioadă. „Nu sunt cuvinte de mulțumire, în primul rând, întreg poporului român, fraților români, cu atât mai mult Patriarhiei Române și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, preoților și tuturor celor care s-au alăturat la această trudă care se face acum din partea Bisericii Ortodoxe Române pentru a ne ajuta țara, Ucraina, în această perioadă grea, în această încercare prin care trece astăzi. Războiul continuă de mai bine de treizeci și cinci de zile deja și pe zi ce trece auzim vești din ce în ce mai rele. Mor copii, mor oameni nevinovați, mor tinerii soldați, pentru care deja s-au făcut înmormântările, în satele noastre au adus soldații care au căzut pe câmpurile de luptă, dar pe zi ce trece, vin și toți mai mulți refugiați care se retrag în zona aceasta de vest. Măicuța Domnului a ocrotit Bucovina, căci niciun proiectil nu a zburat până aici, Cernăuți fiind unica regiune din Ucraina care încă nu a fost bombardată. Mulțumim Bunului Dumnezeu că se milostivește asupra noastră! Dar tot pe umerii acestor locuitori din Cernăuți cade ajutorul pe care trebuie să îl acorde celor refugiați, peste 150.000. Prin Mitropolia Cernăuților și Bucovinei, aceștia se ocupă de cei care sunt cazați în casele de pe lângă biserici, de cei care sunt repartizați pe la creștini în parohii și peste tot unde sunt amenajate spații de cazare, în școlile, sălile sportive, grădinițe. Cel mai mult aș vrea să mulțumim poporului român pentru ajutorul pe care îl faceți. Poate nu este de spus, dar ceilalți din alte țări din Europa trimit mai mult armament, dar voi ne hrăniți pe noi și acesta este darul cel mai mare. Vă mulțumim din suflet și vă îmbrățișăm pentru dragostea voastră și pentru că sunteți alături de noi în această perioadă grea. Mulțumim tuturor!”

Voluntarii din Bucovina de Nord au fost implicați încă de la început în acțiunile de întrajutorare a semenilor ucraineni, prin pregătirea produselor pentru cei care sunt direct afectați de război. Nadejda și Liubovi, ale căror nume se traduc prin Nădejde (Speranță) și Dragoste, au mărturisit că această misiune pe care o au de îndeplinit este luminată de bucuria primirii ajutorului din partea românilor.

Nadejda a împărtășit o parte dintre activitățile pe care le desfășoară un voluntar în aceste de centre de colectare. „Mulțumim foarte mult celor din România și diasporei românești, pentru că au trimis lucruri de bună calitate și noi aici le sortăm, alegem hainele pentru adulți și pentru copii și aceasta facem în fiecare zi, iar apoi le trimitem celor care au nevoie. Mulțumim încă o dată românilor pentru că nu au uitat de noi. Ucrainenii suferă foarte mult, sunt foarte necăjiți, situația aici este destul de critică. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă răsplătească toată jertfa!”

În același timp, Liubovi a vorbit despre nevoile ucrainenilor care se refugiază în nordul Bucovinei. „În momentul de față au venit foarte mulți oameni refugiați în zona noastră. S-au cazat în cămine, în spitale, în grădinițe, în școli. În fiecare zi, cei care lucrează aici știu situația și cerința fiecăruia; unde trebuie medicamente, unde sunt copii trebuie jucării, alimente ori mâncare, pentru cei mai în vârstă, haine. Oamenii au nevoie de toate acestea pentru că au plecat din locuințele lor în papucii de casă, de multe ori treziți din somn, au fugit din pricina gloanțelor. Sunt foarte mulți oameni aici, este nevoie mare de produse, orez, ulei, paste și tot ceea ce este nevoie pentru a asigura mâncarea de zi cu zi.”

Ca de fiecare dată, transportul umanitar a fost posibil datorită oamenilor cu suflet mare, credincioși, organizații non-guvernamentale, agenți economici sau instituții din România și din afara granițelor țării. De la izbucnirea tensiunilor din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, care a identificat cele mai eficiente măsuri de sprijin pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României.

Din data de 24 februarie 2022, voluntarii eparhiei s-au aflat în permanență atât la punctul fix de asistență social-filantropică din punctul de trecere a frontierei Siret, cât și în Gara Burdujeni din Suceava. Credincioșii le-au oferit ceai, cafea și mâncare refugiaților ucraineni și i-au îndrumat spre locurile de cazare sau mijloacele de transport. Mai mult, aceștia au furnizat informații privind călătoria pe teritoriul României, iar clericii au asigurat asistența spirituală, alinându-i pe cei greu încercați în aceste zile cu un cuvânt de mângâiere și încurajare.

Pentru coordonarea inițiativelor de sprijin, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a lansat platforma „Uniți pentru pace”, acțiune care face parte din programul social-filantropic demarat la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Prin intermediul unitipentrupace.ro, cei care doresc să vină în ajutorul aproapelui pot ajuta financiar, pot dona alimente, găzdui sau transporta refugiați, dar se pot înscrie și ca voluntari.

Cei care doresc să se alăture acestor acțiuni umanitare sunt îndemnați să acceseze platforma de sprijin unitipentrupace.ro sau să doneze în conturile Arhiepiscopiei:

Titular: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

în lei: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,

în euro: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110,

în dolari: RO30 RNCB 0234 0370 1091 0004

deschise la Banca Comercială Română, cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina.

Irina Ursachi