Ajunul sărbătorii Botezului Domnului la Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

În ajunul praznicului împărătesc al Bobotezei – Teofania Domnului, în vederea binecuvântării caselor credincioșilor, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava a avut loc sfințirea cea mare a apei, în amintirea botezului săvârșit de Sfântul Proroc și Înaintemergător Ioan și ca o pregustare a momentului în care Mântuitorul Hristos a intrat în apele Iordanului, sfințindu-le, „ca să ridice firea omenească la înălţime… [și] ca să ne slobozească pe noi din robie” (rugăciunea de după citirea Sfintei Evanghelii).

Astăzi, 5 ianuarie 2024, în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, după săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a oficiat Slujba Aghesmei celei Mari, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și clerici de la Centrul Eparhial Suceava. La finalul slujbei, cei prezenți au fost stropiți cu Agheasmă Mare, aceștia având posibilitatea de a duce apa sfințită și la casele lor, spre a le binecuvânta.

În continuare, preoții slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” au binevestit Botezul Domnului Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Condus de arhiereul vicar al eparhiei Sucevei și Rădăuților, soborul a mers cu Ajunul Bobotezei la Casa Episcop Dositei Herescu, reședința obștii monahale, unde au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. După oficierea unui Polihroniu, ierarhul le-a mulțumit celor care au vestit Dumnezeiasca Arătare a Domnului nostru Iisus Hristos de la râul Iordan.

Au fost binecuvântate apoi toate spațiile în care viețuiesc sau lucrează slujitorii și ostenitorii Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” și ai Centrului Eparhial Suceava.

Pentru a explica semnificația slujbelor săvârșite în aceste zile, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a pregătit un cuvânt de învățătură despre Sfințirea mare a apei, publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a adus în atenție Ierurgiile ca lucrări văzute ale Duhului Sfânt, a prezentat cum sunt împărțite ierurgiile în Molitfelnic și a evidențiat cele mai importante aspecte despre Agheasma Mare, subliniind că aceasta este precum o dovadă a părtășiei la Botezul Domnului.

Slujba sfinţirii celei mari a apei se face în cadrul Sfintei Liturghii şi începe imediat după Rugăciunea Amvonului, când se pleacă în procesiune la locul prestabilit; de regulă, în faţa unei troiţe confecționate din gheaţă, în curtea bisericii sau la marginea unei ape curgătoare ori a unui izvor. În timpul procesiunii se cântă troparul: Glasul Domnului peste ape strigă, grăind: Veniţi toţi de luaţi Duhul înţelepciunii, Duhul înţelegerii, Duhul temerii de Dumnezeu al lui Hristos, Cel ce S-a arătat; această cântare este susţinută de alte trei tropare consacrate praznicului: Astăzi firea apelor se sfinţeşte…; Ca un om ai venit la râu, Hristoase Împărate… şi Către glasul celui ce strigă în pustieAjunşi la locul consacrat acestui moment, se face citire din cartea profetului Isaia a trei Paremii (35, 1-10; 55, 1-13 şi 12, 36), în care se vorbeşte de roadele binefăcătoare ale acestui eveniment, invitându-ne – totodată – să scoatem apa cu veselie din izvoarele mântuirii (Isaia 12, 3). (…) În cele douăzeci şi şase de cereri ale Ecteniei mari, Îl rugăm pe Domnul Dumnezeu să pogoare peste apa pusă înainte spre sfinţire lucrarea cea curăţitoare a Preasfintei Treimi pentru a fi sfinţită, cu puterea şi cu lucrarea Preasfântului Duh, şi a i se da harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Adică, să o arate a fi curăţitoare, sfinţitoare şi tămăduitoare sufletelor şi trupurilor celor care o vor bea cu credinţă, dar şi izgonitoare a toată puterea vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi.”

Mâine, 6 ianuarie 2024, la Marele Praznic al Botezului Domnului, Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, împreună cu părinții și diaconii slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, pe scena amenajată în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, începând cu ora 8:00.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa va oficia Slujba sfințirii celei mari a apei (Agheasma Mare).

Credincioșii prezenți vor primi Agheasma Mare în cele 10.000 de sticle, îmbuteliate în zilele de 5 și 6 ianuarie 2024 de monahi, monahii și tineri voluntari.

Agheasma Mare se ia până la Odovania Praznicului Botezului Domnului, pe nemâncate, înainte de anaforă, încredințați fiind că astfel vom primi din partea lui Dumnezeu sfinţire, sănătate, curăţire şi binecuvântare.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi