Activitate catehetică în cadrul Centrului de Tineret Ecclesia al Parohiei Sfinții Arhangheli, Gălănești

Sâmbătă seară, 19 februarie, la Parohia Sfinții Arhangheli, Gălănești a avut loc o  nouă activitate catehetică ce s-a desfășurat în prezența membrilor Centrului de Tineret Ecclesia al parohiei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, acest Centru de Tineret a fost înființat în data de 30 octombrie 2021, la pomenirea Sfântului Apostol Cleopa, în prezența distinsei doamne prof. Daniela Ceredeev, Inspector Școlar de Specialitate la Disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava și profesor laureat MERITO, 2017.

Prima activitate mai importantă a comunității de tineret Ecclesia care a luat ființă în Gălănești a fost constituirea unui cor de tineri în data de 14 noiembrie a anului trecut, la pomenirea Sfântului Apostol Filip atunci când, cu binecuvântarea părintelui paroh Moroșan Ioan, pentru prima dată în istoria parohiei, un grup de tineri harnici și talentați, s-au unit și au oferit răspunsurile la sfânta și dumnezeiasca liturghie.

Ulterior, corul a primit numele Voskresheniye, ceea ce în limbile slave înseamnă Învierea sau Duminica (ziua Învierii), deoarece în repertoriul corului, se regăsesc și multe lucrări de influență slavă.

Începuturile formării acestui cor de tineret s-au concretizat în perioada pandemiei, atunci când majoritatea liceenilor și a studenților din localitate s-au întors acasă și au putut fi mai aproape de activitatea bisericii, la diferitele ocazii și sărbători din cadrul parohiei.

În scurt timp, grupul de tineri a prins conturul unui mic cor misionar având până la această dată mai multe vizite și slujbe misionare la care au participat, oferind răspunsurile liturgice la dumnezeiasca liturghie, la slujba vecerniei și la taina sfântului maslu, în mai multe parohii precum: Ciumârna, Sfinții Arhangheli, Rădăuți, Hurjuieni, Capela Spitalului Municipal Sfinții Cosma și Damian, Rădăuți și Voitinel II.

De asemenea, corul de tineret Voskresheniye a desfășurat concerte de colinde în preajma sărbătorilor Nașterii Domnului și a Botezului Domnului la Mănăstirea Maicii Domnului Grabnic – Ascultătoare, Vicovu de Jos și la Mănăstirea Putna, dar au exercitat și o amplă activitate social-filantropică, ajutând financiar cu sume considerabile două familii de buni creștini din Eparhie cărora din păcate le-au ars gospodăriile în această iarnă, ajutând și alte câteva familii aflate în impas financiar.

În ajunul sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae a fost organizată o activitate caritabilă în parohie prin care s-au strâns fonduri și au fost dăruite haine de iarnă, pachete cu fructe, jucării, dulciuri și ghetuțe unui număr de 25 de elevi de la Școala Specială din Vicovu de Sus – Bivolărie, care au fost invitați de către tinerii parohiei la împodobirea bradului de Crăciun.

Activitatea catehetică de săptămâna aceasta s-a desfășurat în biserica parohiei, în prezența PC Pr. Ioan Moroșan, parohul acestei comunități de creștini vrednici și darnici. La cateheză au participat 20 de tineri dornici să învețe lucruri noi privitoare la învățătura de credință creștin ortodoxă și la bucuria reîntâlnirii în Casa Domnului – Sfânta Biserică.

De această dată, tema catehezei a fost abordată în contextul liturgic în care ne aflăm (perioada Triodului – pregătirea duhovnicească pentru Postul Mare), având titlul sugestiv: Cele 10 duminici pregătitoare ale sărbătorii Învierii Domnului.

Despre activitatea desfășurată în această parohie, tânăra studentă Andreea Galan, reprezentantă a tinerelor în Comitetul Parohial, a afirmat:

Cateheza liturgică de sâmbătă a fost necesară comunității de tineri din parohia noastră, deoarece, pe lângă faptul că am reușit să ne reîntâlnim cu toții, am discutat și o temă importantă, anume : Cele 10 Duminici pregătitoare ale sărbătorii Învierii Domnului și în special, ni s-a vorbit despre “Pilda fiului risipitor”. Pildele ne oferă învățături simple și exemple bune de urmat. Ne pregătim ușor să intrăm în Postul Mare, iar această pildă ne amintește că Dumnezeu ne așteaptă cu brațele deschise în orice moment ca noi să ne întoarcem la El. Mi-a plăcut această temă și cred că pot să spun în numele tuturor tinerilor că ne-am dori să se organizeze mai des această activitate in parohia noastră.

De asemenea, tânărul seminarist Daniel Cârstean, a subliniat:

Prin cateheza la care am participat sâmbătă seară am aflat cu cât simț de răspundere și cu câtă purtare de grijă au rânduit Sfinții Părinți duminicile de peste an, dar mai ales cele din perioada triodului. De la rugăciunea smerită la care ne îndeamnă Duminica Vameșului și a Fariseului, prima duminică a triodului, până la doxologia copiilor din Duminica Floriilor, toate zilele cuprinse în perioada triodului ne pregătesc de slăvita zi a Învierii. Prezentarea m-a dus cu gândul la înalta trăire teologică și la viața sfântă a Părinților Bisericii, cei care au rânduit atât de frumos și aș zice, foarte potrivit, aceste zile de înaltă încărcătură pe care le trăim în această perioadă cu totul duhovnicească.

Referindu-se la tema catehezei susținute, tânărul student Paul-Ciprian Boloca, reprezentant al tinerilor din parohie în cadrul Consiliului Parohial, a remarcat:

Cu prilejul acestei activități nu doar că mi-am aprofundat înțelegerea asupra învățăturilor din Biblie, dar am avut plăcerea de a discuta liber pe diverse teme ce se leagă nu doar de liniștea sufletească, ci și de pacea psihică de care, consider eu, avem astăzi atâta nevoie. Pentru faptul că traversăm o perioadă a nesiguranțelor și a incertitudinilor, timpul de calitate petrecut alături de un colectiv primitor devine un mod foarte plăcut de petrecere a timpului liber.

Seara s-a încheiat cu o agapă a prieteniei în care toți tinerii prezenți și-au împărtășit sugestiile cu privire la activitățile imediat-viitoare și au adresat întrebări pe tema catehezei.

prof. Cristi-Gabriel Hurjui,

consilier eparhial în cadrul Sectorului Catehizare, tineret și educație pentru viață