Activitate catehetică în cadrul Centrului de Tineret Ecclesia al Liceului Tehnologic Special, Vicovu de Sus – Bivolărie

Sâmbătă, 19 februarie, în ajunul celei de-a doua duminici a perioadei Triodului – Duminica Întoarcerii fiului risipitor, la Liceul Tehnologic Special din Vicovu de Sus -Bivolărie a avut loc o activitate catehetică în cadrul Centrului de Tineret Ecclesia.

Centrul de Tineret Ecclesia din cadrul Liceului Tehnologic Special din Bivolărie a fost înființat în ziua de 4 decembrie 2021, atunci când a avut loc prima activitate caritabilă a Centrului de Tineret Ecclesia al Parohiei Gălănești, ocazie cu care au fost invitați și 25 de elevi de la Școala Specială din Bivolărie, de către tinerii parohiei Gălănești, pentru a confecționa împreună decorațiuni de Crăciun și pentru ca gazdele să le ofere daruri invitaților lor.

Profesorii coordonatori care au fost atunci însoțitorii elevilor de la Școala Specială din Bivolărie au observat frumoasa implicare a tinerilor Ecclesia din parohia Gălănești, totodată, arătându-și dorința de a înființa și în cadrul liceului special o astfel de comunitate de tineret. Așa se face că, încă din ajunul sărbătoririi Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, la liceul special din Bivolărie funcționează o comunitate de tineret Ecclesia, în care se desfășoară zilnic activități frumoase și ziditoare de suflet.

Astfel, activitatea catehetică de sâmbăta aceasta certifică programul educativ-catehetic ce se desfășoară deja cu succes în această instituție și care dorim să ofere un răgaz duhovnicesc pentru cât mai mulți tineri. Cateheza susținută la Bivolărie a fost transmisă și prin intermediul limbajului mimico-gestual, iar tema centrală a catehezei a fost: Întâmpinarea Domnului – timp de bucurie și de întâlnire cu Dumnezeu.

Coordonatorii acestui centru de tineret sunt trei dintre profesorii liceului: domnișoara prof. Ana Cruț, dna. prof. Marta Rusu și dl. prof. Andrei-Ioan Onut, cu sprijinul și cu susținerea dnei Director, prof. Duret Tudorița.

Despre activitatea desfășurată împreună cu elevii și tinerii liceeni, domnișoara prof. Ana Cruț, în calitate de coordonator principal al centrului de tineret Bivolărie, a afirmat:

Sâmbătă, 19 februarie 2022, la Liceul Tehnologic Special Bivolarie a avut loc cateheza cu tema Întâmpinarea Domnului. Elevii din aceasta instituție nu vorbesc si nu aud, dar expresia feței lor a spus totul, iar sentimentele lor sunt transmise cu sinceritate și din adâncul sufletului lor curat.

Activitatea s-a adresat unui grup mixt de tineri, iar rolul de catehet a fost asumat de către domnul Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial la Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, care a prezentat într-un mod accesibil tuturor celor prezenți, aspecte legate de frumoasa sărbătoare a Întâmpinarii Domnului, precum și discuții duhovnicești pe probleme din viața tinerilor de zi cu zi.

Prezentarea s-a realizat într-un cadru adecvat prin mijloace moderne ( flipchart, video-proiector, slide-uri și materiale catehetice suport). Activitatea a avut un impact pozitiv asupra celor prezenți, iar în încheiere elevii eu avut un moment de reflecție, fiind invitați să își exprime gândurile, referitor la activitatea desfășurată.

Linda Hapca, elevă în clasa a XII- a a afirmat: Mi-a plăcut prezentarea domnului profesor, care ne-a încurajat să urmăm calea către Dumnezeu.

Vlăduț Antaluță, clasa a XI- a, ne-a transmis: Ne-am bucurat de toate informațiile religioase frumos prezentate și traduse în Limbaj Mimico-Gestual.

Un gând din partea elevilor si a profesorilor implicați, (Onut Andrei – Ioan, profesor de pregătire practică în cadrul catedrei de alimentație publică; Rusu Marta, prof. Chimie – Biologie,  Ana Crut, prof. Religie – Cultul Ortodox), care își exprimă recunoștința prin mulțumirea și dorința de a amplifica pe viitor activitatea Centrului de Tineret Ecclesia din cadrul Liceului Tehnologic Special Bivolarie.  prof. Ana Cruț