Mănăstirea Moldovița din județul Suceava, una dintre cele mai vechi aşezări monahale din ţara noastră, are, din 4 mai 2025, o nouă îndrumătoare duhovnicească. Monahia Ecaterina Vicleanu a fost hirotesită stavroforă și instalată în slujirea de stareță de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
După rugăciunile de binecuvântare și înmânarea toiagului, ierarhul a dat citire Decalogului unei starețe, întocmit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic. Urcarea pe o treaptă de slujire, a spus Preasfinția Sa, este, de fapt, urcarea pe o treaptă de jertfă. „Chiar dacă faptele văzute sunt cele care sunt apreciate și măsurate, lucrarea unui stareț sau a unei starețe este incomensurabil mai mare”, a mai spus ierarhul, care i-a îndemnat pe cei prezenți la rugăciune, pentru înlesnirea începutului de drum al noii starețe.
La rândul său, Stavrofora Ecaterina a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare și susținere și le-a asigurat pe monahiile din obște de împreuna-lucrare pentru bunul mers al vieții duhovnicești și administrative.
Alături de obștea mănăstirii, la eveniment au fost prezenți părintele arhimandrit Mihail Bălan, starețul Mănăstirii Sihăstria Râșcăi și exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, părintele Aurel Goraș, protopop al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, monahi, monahii și starețe de la mai multe mănăstiri bucovinene, slujitori ai sfintelor altare de la bisericile din împrejurimi, dar și rude sau apropiați ai maicii Ecaterina. Totodată, la sărbătoarea așezământului au participat și oficialități locale, dintre care amintim pe Gheorghe Șoldan, Președintele Consiliului Județean Suceava, Zenoviu Cenușă, viceprimarul comunei Vatra Moldoviței, și Alin Boșutar, primarul comunei Moldovița. O altă prezență a fost cea a doamnei profesor Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina religie, care în calitate de profesor a organizat numeroase activități cu elevii în vechea ctitorie mușatină.
Mănăstirea Moldovița a fost condusă, vreme de 36 de ani, de Stavrofora Benedicta Tatulici. Prezentă la eveniment, aceasta a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Crucea Bucovinei.
Stavrofora Ecaterina Vicleanu, originară din Galați, a revenit, în calitate de stareță, în mănăstirea sa de metanie. În ultimii 13 ani, aceasta a îndeplinit ascultări la trapeza monahală a Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Preacuvioșia sa a fost numită în demnitatea de stareță a Mănăstirii Moldovița prin hotărârea Permanenţei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor din data de 29 aprilie 2025.
Mănăstirea Moldovița
Prima biserică a Mănăstirii Moldovița, cu hramul Buna Vestire, a fost zidită sub domnia lui Alexandru cel Bun între 1402-1410, bucurându-se de privilegii şi din partea Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. La sfârşitul secolului al XV-lea, așezământul s-a prăbuşit din cauza unor alunecări de teren. Ruinele se văd şi astăzi la 500 m distanţă de actuala construcţie. Noua biserică a fost construită în anul 1532 de voievodul Petru Rareş și face parte, astăzi, din Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO.
Iuliana Lazăr
foto credit: Cristi Turculeț