Ziua pomenirii Aducerii moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, care a coincis anul acesta cu a cincea duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 13 iulie 2025, a fost moment cu bun prilej pentru împărtășirea unui mesaj profund al Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub forma unui decalog, despre cinstirea sfintelor moaște care s-au dovedit a fi de-a lungul timpului „tămăduitoare, sfințitoare și dătătoare de putere”, fiind în același timp„ o dovadă a lucrării Duhului Sfânt în trupurile lor și a faptelor bune pe care le-au săvârșit”.
În duminica în care în bisericile ortodoxe este lecturat fragmentul Sfintei Evanghelii despre Minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei, credincioșii și clericii prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” au avut ocazia de a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pe un podium special amenajat în incinta lăcașului de cult. Între preoții și diaconii din soborul slujitor s-au numărat și clerici ai Administrației Eparhiale, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ, dar și ai obștii îndrumate duhovnicește de arhim. Serafim Grigoraș.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.
Cuvântul de învățătură a fost rostit în momentul împărtășirii clericilor de către pr. Ștefănel Ciurciun, director al Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Sfinția sa a tâlcuit mesajul scripturistic al acestei zile referitor la vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gherghesenilor, amintind faptul că sufletul omului este mai important decât toate comorile lumii.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui pentru mesajul pe care l-a împărtășit credincioșilor, amintind că predicile rostite la Catedrala Arhiepiscopală vor fi publicate în cadrul unui volum ce va fi publicat la editura eparhiei. Întâistătătorul locului a amintit apoi că pe site-ul arhiepiscopiei este publicată exegeza zilei, precum și un Decalog la Duminica a cincea după Pogorârea Sfântului Duh, „a cărei pericopă evanghelică readuce în atenție atât suferința cumplită provocată de demoni oamenilor, cât și bunătatea nemărginită a lui Dumnezeu”. Ierarhul adresează prin intermediul Decalogului inspirat de textul biblic „îndemnul de a rămâne cât mai aproape de Mântuitorul Hristos, întru Care suntem cu adevărat liberi, demni și capabili să atingem desăvârșirea”.
În continuare, Înaltpreasfinția Sa a lecturat Decalogul la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la București, în acest an împlinindu-se 251 de ani de când Cuviosul originar din satul Basarabov a devenit ocrotitor al țării noastre, datorită nenumăratelor întâmplări minunate săvârșite de Preamilostivul Dumnezeu prin mijlocirea lui.
Chiriarhul locului a citit și rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.
Ca de fiecare dată, pelerinii aflați la Catedrala Arhiepiscopală au simțit și bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător, ale cărui cinstite moaște ocrotesc neîncetat Cetatea Sucevei.