În prima zi a lunii lui Cuptor, 1 iulie 2025, Mănăstirea Bogdana a îmbrăcat strai de sărbătoare cu prilejul prăznuirii liturgice a Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți. Copii, tineri, credincioși rădăuțeni și pelerini s-au alăturat obștii monahale, pentru a-l sărbători cum se cuvine pe cel care „în nevoințe duhovnicești toata viața și-a petrecut, primind jugul arhieriei cu smerenie și cu frica lui Dumnezeu a slujit Biserica lui Hristos”.
După închinarea la racla cu cinstitele moaște ale Sfinților Ierarhi Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi, așezată în aceste zile într-un baldachin special împodobit cu crini albi și flori sângerii, lângă muzeul mănăstirii, soborul de slujitori a săvârșit, sub protia arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la altarul de vară al lăcașului monahal, sub coroana falnicilor stejari.
Între liturghisitori s-au numărat clerici de la Centrul Eparhial Suceava, precum pr. Dimitrie Horga, consilier administrativ, pr. Ionuț Isopescu, consilier al Sectorului Educațional-Teologic, arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și arhim. Iustin Tănase, consilier onorific al Sectorului de Asistență Socială și Medicală. În slujire li s-au alăturat stareți de la mănăstiri sucevene, dar și alți slujitori ai sfintelor altare din ținutul Rădăuților. De la eveniment nu au lipsit reprezentanți ai autorităților locale, între care domnul Bogdan Andrei Loghin, Primarul Municipiului Rădăuți.
Membri ai Corului Seminarului Liceal Teologic Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava au răspuns liturgic rugăciunilor și ecteniilor înălțate la ceas de sărbătoare.
La finalul slujbei, arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, a transmis mesajul chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Special pentru această zi, când este prăznuit blândul și smeritul nevoitor crescut în tinda străvechii biserici a Mănăstirii Bogdana, care s-a remarcat prin sporita trăire duhovnicească și prin virtuțile dobândite, Înaltpreasfinția Sa a alcătuit un Decalog inspirat din viața ocrotitorului Rădăuților și al întregii eparhii, îndemnând la imitarea vieții celui cunoscut îndeosebi pentru numeroasele fapte de milostenie, pentru sprijinirea celor împovărați, orfani, văduve, bătrâni, dar și pentru râvna pentru păstrarea dreptei credințe.
Unul dintre îndemnurile care au cunoscut ecou în Cetatea Bogdanei cu prilejul zilei de prăznuire al celui de-al doilea sfânt ocrotitor, spre a-l avea ca exemplu de viețuire pe Ierarhul Leontie de la Rădăuți, a fost transmis la ceas de sărbătoare de către Arhipăstorul Bisericii de pe aceste meleaguri, „Iubește rugăciunea, fugi de slava deșartă, păstrează pacea inimii, nu judeca pe aproapele, adu-ți aminte zilnic de moarte, ca să iei cununa”.
Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor, a adus în atenția celor prezenți fragmente din istoria locașului de cult care este astăzi cea mai veche biserică de zid a Moldovei și a zugrăvit apoi chipul duhovnicesc al sfântului ierarh prăznuit în chip deosebit în aceste zile. Nu în ultimul rând, a amintit faptul că, prin darul lui Dumnezeu, cinstitele moaște ale Sfântului Leontie, despre care există mărturii că s-au arătat făcătoare de minuni încă din secolului al XV-lea, aduc tămăduire sufletului și trupului până în zilele noastre, fiind ocrotitorul iubit al copiilor de la așezământul care îi poartă numele.
În cuvântul său, preacuvioșia sa a amintit că imediat după Mănăstirea Bogdana urmează hramul unei alte mari ctitorii domnești, Mănăstirea Putna, îndemnându-i pe toți creștinii să își îndrepte pașii spre locul considerat Ierusalimul neamului românesc, pentru a-l cinsti pe urmașul lui Bogdan I Mușat, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.
În cuvântul său, părintele stareț, arhim. Irineu Lichi, a mulțumit Preamilostivului Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților pentru aceste zile încărcate de bucurii duhovnicești. Gândul de recunoștință s-a îndreptat către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, pentru binecuvântare și pentru cuvântul transmis la ceas de sărbătoare, precum și către soborul clericilor, care s-au alăturat în ruga adusă Celui Preaînalt. Mulțumiri au fost adresate autorităților locale și binefăcătorilor care sprijină proiectele Mănăstirii Bogdana, dar și tuturor credincioșilor care au ales să aducă astăzi prinos de cinstire Sfântului Ierarh Leontie.
Suita manifestărilor dedicate hramului Mănăstirii Bogdana a debutat în seara zilei de 29 iunie, la prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, când mulțime de rădăuțeni și-au însoțit ocrotitorul în peregrinarea sa pe Calea Sfinților, în cadrul unei ample procesiuni, și a continuat luni, 30 iunie, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârșită sub protia Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. Evenimentele au fost transmise în direct de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava, pe paginile oficiale ale Arhiepiscopiei și ale partenerilor media.
Scurt istoric
Biserica de piatră a Mănăstirii Bogdana, cel mai vechi lăcaș de cult din Moldova care a rezistat vremurilor, a fost ridicată după anul 1359, în locul unei construcții de lemn, și este totodată prima necropolă a Moldovei, adăpostind în naos mormintele celor dintâi conducători moldoveni, voievozii Bogdan I, Petru II (Mușat), Roman I și Ștefan I.
După ocuparea nordului Moldovei de către Imperiul Austro-Ungar, reședința episcopală a fost transferată la Cernăuți în 1782, iar în vara anului următor Mănăstirea Bogdana a fost desființată. Drept urmare, Biserica „Sfântul Nicolae” a devenit biserică de mir, iar unele dintre clădiri au fost dărâmate. În 1876 a fost construită o casă parohială, în care în ziua de 29 iunie 2023 a fost inaugurat muzeul așezământului, în prima zi a manifestărilor dedicate sfântului ocrotitor al Rădăuților.
Vechea reședință episcopală a fost redeschisă ca mănăstire în anul 1992, chiar în ziua hramului istoric, prăznuirea Sfântului Ierarh Nicolae.
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de atunci, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, l-a numit stareț pe arhim. Tudor Pavlo, iar după trecerea sa la cele veșnice, în anul 1996, în locul lui a fost instalat arhim. Iustin Dragomir, ctitor al Așezământului de Copii „Sfântul Ierarh Leontie” și al Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Rădăuți.
În același timp, după canonizarea Sfântului Ierarh Leontie și sfințirea noii biserici, Mănăstirea Bogdana a primit al doilea hram, prăznuit la 1 iulie.
La data de 6 noiembrie 2022, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, arhim. Irineu Lichi a preluat funcția de stareț al obștii monahale ce slujește lui Dumnezeu și semenilor în prima reședință a mitropoliților Moldovei.
Lăcașul se bucură de binecuvântarea moaștelor Sfântului Ierarh Leontie, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992, și ale Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi, trecut în rândul sfinților în 2003.
Daniela Livadaru
Irina Ursachi