„Cere lui Dumnezeu apa cea vie, scoasă din fântâna harului Duhului Sfânt, prin care ești ceea ce ești, ca să nu mai însetezi niciodată.” – Cel de-al zecelea îndemn din cuprinsul Decalogului la Duminica a cincea după Paști (a samarinencei) alcătuit de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, lecturat în ziua în care în Bisericile Ortodoxe este rememorată întâlnirea Mântuitorului cu femeia samarineancă, a adus lumină pe chipuri și nădejde în sufletele celor prezenți astăzi, 18 mai 2025, la mănăstirea Sfântului mult-iubit al Bucovinei, Marele Mucenic Ioan cel Nou.
În acest loc binecuvântat de Dumnezeu, în a cincea duminică după Paști, Arhipăstorul Sucevei și Rădăuților a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe scena amenajată în imediata apropiere a Bisericii-monument „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Din soborul slujitor au făcut parte slujitori ai mănăstirii și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Ca de fiecare dată în duminici și sărbători, slujba a fost împodobită cu răspunsurile liturgice oferite de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.
Despre momentul întâlnirii lui Hristos cu femeia din Sihar a vorbit în momentul împărtășirii clericilor pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc. Sfinția sa a tâlcuit mesajul Sfintei Evanghelii consemnată de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan.
„Mântuitorul nostru Iisus Hristos nu a mers la întâmplare prin Samaria, ci cu dorința de a chema suflete la mântuire. Mesajul principal din Evanghelia citită astăzi este că Mesia, Fiul lui Dumnezeu, n-a venit să mântuiască numai poporul iudaic, ci întreg neamul omenesc, fapt sugerat de chemarea acestei femei samarinence, străine. (…) În același timp, întâlnirea și dialogul din Evanghelia de astăzi ne descoperă legătura dintre Mântuitorul Hristos și Biserica Sa, compusă din diferite neamuri care cred și mărturisesc la fel. Domnul nu și-a trimis apostolii doar la iudei, ci a spus: Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Pe lângă aceasta, Domnul învață că nu doar în Ierusalim se poate aduce închinare Dumnezeului adevărat, ci în orice loc, pentru că Dumnezeu, duh fiind, este pretutindeni. Important nu este unde, ci cum să ne închinăm lui Dumnezeu. (…) Pe de altă parte, apa cea vie oferită de Mântuitorul Iisus Hristos este învățătura Sa mântuitoare, care adapă pe cel însetat de adevăr și înnoiește pe om. Întâlnindu-se cu Hristos și primind de la El apa cea vie, femeia samarineancă se transformă într-un adevărat apostol pentru cei din satul său, lăsând găleata și alergând să vestească faptul că L-a aflat pe Mesia. În același timp, apa cea vie este Harul Dumnezeiesc, împărțit prin Biserică, prin Sfintele Taine tuturor celor care cred. După cum i s-a întâmplat femeii samarinence, harul lui Dumnezeu trezește în oameni dorul de viață veșnică și de mântuire, schimbă viața omului din viață păcătoasă prin pocăință, în viață virtuoasă după voia lui Dumnezeu.”
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a mulțumit părintelui protoiereu pentru cuvântul de învățătură și a anunțat că la ceas de priveghere a alcătuit o serie de decaloguri pentru mai multe profesii, mănunchi care va fi cuprins într-un volum ce va fi lansat la începutul lunii iunie, la cel dintâi hram al Catedralei Arhiepiscopale, sărbătoarea Sfântului Ioan de la Suceava, 2 iunie. Această zi amintește și despre minunea pe care Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou a săvârșit-o în anul 1622, când Suceava era amenințată de invazia tătarilor. Preoții slujitori au vrut să ducă racla în Cetatea Sucevei pentru a fi în siguranță, dar neputând să o ridice au înțeles că Sfântul nu voia să plece și că el va săvârși o minune spre a salva orașul. Așa s-a și întâmplat, căci s-a pornit o ploaie atât de aprigă, încât i-a silit pe tătari să renunțe la asediul lor.
„Pentru cei care doresc să guste bucuria întâlnirii cu Hristos și să i Se închine în duh și adevăr” Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a prezentat apoi Decalogul scris pentru Duminica a cincea după Paști (a samarinencei), în cadrul căruia a extras repere din versetele ioaneice pericopă evanghelică a Duminicii a cincea după Sfintele Paști, care „evidențiază, pe de o parte, căutările și frământările fiecărui om de a-L afla pe Dumnezeu cel adevărat, iar pe de altă parte, că Dumnezeu nu este nici mărginit la un singur loc, nici discriminatoriu, preferând doar o anumită categorie de credincioși”.
Cei prezenți au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită, nu înainte ca Înaltpreasfințitul Părinte Calinic să citească, alături de slujitori ai așezământului monahal, rugăciunile pentru dezlegare și pentru sănătate.
Irina Ursachi
Foto credit: Mihai Grosu