Cinstirea Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan și Parastas pentru Înaltpreasfințitul Pimen la Mănăstirea Sihăstria Putnei

„Pe cuvioşii părinţi ai Bucovinei, Sfinţii Sila, Paisie şi Natan, să-i lăudăm. Aceştia mult nevoitori fiind, înţelepţi îndrumători s-au arătat. Pentru aceasta cu evlavie cântăm: Bucuraţi-vă, Cuvioşilor Părinţi, rugători înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre!”

Trei dintre părinți care s-au nevoit în Poiana Sihăstriei Putnei în veacul al XVIII-lea, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, au fost cinstiți cu multă bucurie astăzi, 16 mai 2025, la locul în care în urmă cu 35 de ani, la data de 24 aprilie 1990, au fost găsite osemintele lor frumos mirositoare, care s-au dovedit a fi făcătoare de minuni până în zilele noastre. Tot astăzi, Înaltpreasfințitul Pimen, numit și Părinte al Bucovinei și prieten al Sfinților Putneni, a fost pomenit la locul în care și-a pregătit mormântul la împlinirea a aproape cinci ani de la începutul călătoriei spre Împărăția lui Dumnezeu.

La ceas de sărbătoare, în mijlocul obștii monahale s-a aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a mănăstirii, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte arhim. Iosif Onică, stareț al așezământului monahal, arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor și stareț al Putnei, precum și îndrumători duhovnicești ai mănăstirilor bucovinene și slujitori ai sfintelor altare ale bisericilor din împrejurimi. Trecerea în rândul sfinților a Cuvioșilor Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, cu zi de prăznuire pe 16 mai, a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2016.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba hramului au fost date de grupul psaltic al mănăstirii, dirijat de arhim. Teofil Isopescu. Alături de credincioși și de obștea mănăstirii, la eveniment au fost prezente și starețele mănăstirilor Dragomirna, Cămârzani, Teodoreni, Marginea ș. a.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea textului Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a vorbit celor prezenți despre nevoința Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan care au binecuvântat acest loc prin rugăciune și dragoste față de Hristos. Făcând referire la fragmentul scripturisitic rânduit pentru această zi, capitolul al unsprezecelea al Evangheliei după Matei, Zis-a Domnul ucenicilor săi: Toate mi-au fost date de către Tatăl Meu, Preasfinția Sa a subliniat cât de importantă este recunoștința arătată Preamilostivului Dumnezeu, toate cele bune din viața fiecăruia fiind dăruite de Acesta.

„Această conștiință a smereniei și a faptului că toate ne vin de Sus, de la Părintele Luminilor, această conștiință ajută pe om, așa cum i-a ajutat și pe Sfinții Sila, Paisie și Natan să meargă în mod corect pe calea vieții celei duhovnicești. Când ai această conștiință, că toate sunt de la Domnul, că toate sunt de la El, că nu-ți aparține ție nimic, nici din ce ai, nici din ce faci, nici din ceea ce ești, atunci viața e binecuvântată de Dumnezeu. Când crezi că tu ai dobândit prin propriile tale forțe, prin propria ta lucrare, când tu ai făcut, când tu dregi, când tu rânduiești, atunci Dumnezeu Se retrage, face un pas în spate că nu îi lași loc Lui să guverneze în viața ta. Dacă Domnul Hristos a spus despre El că toate I-au fost date de către Tatăl, cu atât mai mult noi. Omul care gândește că toate sunt date de la Dumnezeu este o persoană care are tot timpul sentimentul adânc al recunoștinței. Și al dependenței de Dumnezeu. El mulțumește pentru ceea ce are, pentru ceea ce este. (…) Când ai conștiința lăuntrică adâncă, convingerea că toate ne sunt date de către Tatăl, atunci nu te tulburi, atunci nu te gândești atât de mult, ce faci tu. Ci îți pui nădejdea în ceea ce face Dumnezeu prin tine și prin cei apropiați ție. (..) Gândiți-vă mai adânc la acest cuvânt al Domnului Hristos și vom avea o altă perspectivă asupra vieților noastre. Toate ne sunt date de către Tatăl. Ai un dar? Te pricepi la ceva? Mulțumește-I lui Dumnezeu, de la El este toată darea cea bună, de la El este, de la Părintele Luminilor.”

În cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Ioan Gură de Aur, diaconul Cezar-Ovidiu Bejinariu a fost hirotonit întru preot pe seama Mănăstirii Marginea, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

În continuare a fost săvârșită slujba Parastasului pentru odihna sufletului celui care a fost vreme de aproape 30 de ani vrednic arhipăstor al Eparhiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen. Cunoscut pentru implicarea activă în lucrarea pastoral-misionară și în proiectele social-filantropice, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a redeschis mănăstiri închise în perioada regimului comunist, a fost alături de ctitorii de biserici și a ajutat la zidirea de noi lăcașuri de cult. Le-a oferit adăpost persoanelor vârstnice, i-a sprijinit pe cei singuri sau abandonați și le-a fost alături celor care s-au aflat în nevoie. Înaltpreasfinția Sa a îmbogățit literatura religioasă publicând diverse studii, îndeosebi cu privire la iconografia bisericească, dar și articole, cronici și recenzii.

La finalul slujbei de pomenire, Părintele Episcop-Vicar i-a îndemnat pe fiii duhovnicești ai celui trecut la Domnul în urmă cu cinci ani să urmeze exemplul Arhipăstorului Pimen, trăind simplu și frumos pentru a fi odihniți lăuntric, neuitând de frații cei mici ai lui Hristos, oamenii sărmani care au nevoie de o bucată de pâine.

Arhim. Iosif Onică, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei, a adus mulțumiri lui Dumnezeu, Preacuratei Maicii Sale și acestei treimi de sfinți ocrotitori, Sila, Paisie și Natan, pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra acestei mănăstiri. Mulțumiri au fost transmise și Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru că a binecuvântat ca la sărbătoarea hramului Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul să fie prezent la mănăstirea care i-a fost acasă. Gândul de recunoștință s-a îndreptat și către soborul slujitor, către credincioșii care au venit cu toată dragostea să îi cinstească pe sfinții acestor meleaguri, precum și către întreaga obște care prin râvnă și osteneală aduce jertfă bine primită înaintea lui Dumnezeu. În semn de recunoștință pentru vizita arhierească, acesta i-a oferit Preasfinției Sale o cruce de binecuvântare, sculptată în lemn de către viețuitori din obștea mănăstirii.

Toți cei prezenți s-au îndreptat apoi spre cimitirul așezământului monahal, la mormântul celui care și-a petrecut întreaga viață în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor, ierarh vrednic al Bucovinei, iubitor al neamului românesc, Părintele Arhiepiscop Pimen. Sub streașina bisericuței din lemn, la poalele unui falnic stejar, în susur de izvor, a fost săvârșit un Trisaghion pentru vrednicul Arhiereu al Bisericii lui Hristos și pentru părinții acestuia Mihai și Maria, precum și pentru întregul său neam cel adormit.

Scurt istoric

Poiana Sihăstriei este locul luminos în care s-au nevoit și și-au sfințit viața părinți călugări care au trăit în smerenie și rugăciune. Există o mențiune care vorbește despre momentul de început al vieții de sihăstrie de aici încă din vremea Sfântului Ștefan cel Mare. Câțiva monahi au construit câteva chilii și o bisericuță de lemn.

În vremea egumenului Sila (1753-1781), Sihăstria Putnei cunoaște o perioadă de înflorire: se construiește o biserică din piatră de râu cu hramul „Buna Vestire”. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, stăpânirea habsburgică a impus numeroase interdicții mănăstirii, care la momentul acela se afla în grija egumenului Natan (1781-1784), și în cele din urmă a închis așezământul monahal.

Viața spirituală a vetrei monahale a fost restaurată începând cu anul 1990, când s-a început refacerea schitului. Primul egumen al schitului reînființat după trecerea celor 200 de ani de pustiire și părăsire a fost părintele Sebastian Șcheuleac. Cu priceperea și hărnicia monahului Sebastian și, mai apoi, cu râvna și osteneala părintelui stareț arhimandritul Nectarie Clinci, astăzi Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, precum și cu ajutorul multor credincioși binefăcători, pe ruinele de altădată ale fostului schit s-a ridicat un impresionant complex monahal.

În pronaosul vechii biserici s-au descoperit mormintele celor trei cuvioși care s-au nevoit în secolul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei: Sila, Paisie și Natan. Osemintele răspândeau o bună mireasmă, iar în anii ce au urmat numeroase vindecări minunate s-au săvârșit la racla cu moaștele Cuvioșilor.

În prezent, Mănăstirea Sihăstria Putnei are patru lăcașuri de închinare: două capele, cu hramurile „Sfântul Ioan Evanghelistul” și „Acoperământul Maicii Domnului”, Biserica „Buna Vestire”, ridicată pe amplasamentul lăcașului existent înainte de desființarea mănăstirii de către habsburgi, și cel de-al patrulea, biserica mare, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Construcția bisericii a început în anul 2002. Cincisprezece ani mai târziu, în anul 2017, au fost încununate jertfa și dragostea depuse la ridicarea acesteia prin slujba de sfințire.

În cadrul ședinței Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților din data de 13 februarie 2025, prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, arhim. Iosif Onică a fost numit stareț al Mănăstirii Sihăstria Putnei, în urma alegerii arhim. Nectarie Clinci, fostul stareț, ca Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Irina Ursachi