Pentru a preveni orice eveniment nefericit, Serviciul Intern de Prevenire și Protecție din cadrul Centrului Eparhial Suceava monitorizează realizarea cu responsabilitate a activităților de prevenire și protecție în domeniul securității și sănătății în muncă și al situațiilor de urgență la toate unitățile de cult din eparhie.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și în acest an au fost desfășurate, conform legii, ședințe de instruire periodică a personalului clerical și neclerical, angajat și voluntar, care își desfășoară activitatea la locurile de muncă din cadrul unităților de cult ale eparhiei.
În cadrul acestor întâlniri au fost prezentate, potrivit Serviciului Intern de Prevenire și Protecție al administrației eparhiale, coordonat de pr. consilier Dan Gheorghiță, noile reglementări administrative din domeniul securității și sănătății în muncă și al situațiilor de urgență, precum și concluziile controalelor interne desfășurate la unitățile de cult. S-a pus accentul pe importanța remedierii imediate a neconformităților care pot favoriza producerea accidentelor de muncă și inițierea de incendii. De asemenea, participanților li s-au reamintit obligațiile generale și specifice ce revin fiecărei categorii de lucrători.
Temele tuturor sesiunilor de comunicare au fost susținute de Serviciul Intern de Pază și Protecție și de specialiști de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. În cadrul acestora au fost prezentate și aspecte practice cu privire la acordarea primului ajutor, fiind exemplificată intervenția de bază până la sosirea echipajului de ambulanță, manevre de eliberare a căilor respiratorii în caz de înec sau obstrucție cu obiecte/mâncare etc.
După sesiunile organizate la sediul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și în Protopopiatele Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Suceava I și Suceava II, ieri, 13 mai 2025, a fost desfășurată o ședință de instruire și în cadrul Protopopiatului Fălticeni, la Mănăstirea Buciumeni, moderată de pr. Dan Gheorghiță. Alături de personalul monahal, de clericii din cuprinsul protoieriei, coordonați de pr. protoiereu Adrian Dulgheriu, și de reprezentanți ai Centrului Eparhial Suceava, precum pr. Ștefan Mihalcea, consilier al Sectorului Media și Comunicare, între cei prezenți s-a numărat și domnul locotenent-colonel Alin Găleată, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, și doamna maior Mărioara-Adriana Știr, ofițer specialist în cadrul Serviciului pentru Intervenție și Reziliența Comunităților.
Cu concursul cadrelor militare de la Detașamentele de pompieri Suceava și Fălticeni s-au desfășurat și exerciții de alarmare și intervenție în cazul producerii unor situații de urgență, cei instruiți fiind implicați în realizarea intervențiilor operative. De data aceasta a fost realizat și un exercițiu de evacuare prin simularea unui cutremur și a izbucnirii unui incendiu.
Coordonate în cuprinsul eparhiei noastre de Serviciul Intern de Prevenire și Protecție, sesiunile de instruire și formare din domeniile securității și sănătății în muncă și situațiilor de urgență de la unitățile de cult, au urmărit, între altele, reîmprospătarea și actualizarea informațiilor referitoare la rolul desfășurării activităților religioase în condiții de siguranță.
Inițiatorii acestei activități aduc mulțumiri „Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care cu dragoste și responsabilitate părintească susține activitățile Serviciului Intern de Prevenire și Protecție din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al Județului Suceava, precum și părinților protopopi care au fost implicați în organizarea și desfășurarea acestor ședințe de instruire”.
Irina Ursachi