Proiectul Eparhial „Învierea Domnului în satul românesc” a ajuns la cea de a III-a ediție

Cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii Creștine, a Zilei Naționale a Tineretului și în ajunul Duminicii Femeilor Mironosițe, a treia duminică după Sfintele Paști, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, coordonat de către prof. Cristi-Gabriel Hurjui, Consilier Eparhial, la Muzeul Satului Bucovinean din Suceava a avut loc cea de a III-a ediție a proiectului eparhial „Învierea Domnului în satul românesc”, eveniment dedicat tuturor tinerilor și copiilor din cuprinsul eparhiei.

Evenimentul, organizat la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a adus împreună peste 300 de tineri participanți, alături de coordonatori, profesori și preoți, membri ai Centrelor de Tineret Ecclesia și voluntari ai asociațiilor de tineret județene, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români, filiala Suceava și Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni.

În sunet de toacă, ziua a debutat cu Sfânta Liturghie, săvârșită în biserica-tezaur cu hramul Înălțarea Domnului, din cadrul complexului muzeal, de către un sobor de preoți coordonatori, sub protia Preacucernicului Părinte Doru Ionel Budeanu, Protoiereu al Protopopiatului Suceava I. Răspunsurile la strană au fost oferite de către corul de copii și tineri al Parohiei Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, din municipiul Suceava, coordonat cu multă dragoste și dedicare de către Preacucernicul Părinte Arhidiacon Marian Cristian Ungureanu, sub ascultarea părintelui paroh, a Preacucernicului Părinte Răzvan Câmpulungeanu.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a oferit opt ordine eparhiale, pentru opt doamne și domnișoare, care s-au remarcat de-a lungul activității lor desfășurate în slujba Bisericii și a tinerilor generații.

La fel ca și în edițiile anterioare, evenimentul a avut o triplă semnificație. În primul rând, celebrarea perioadei pascale de bucurie duhovnicească specifică Învierii Domnului, în atmosfera tradițiilor de odinioară ale bunicilor și străbunicilor noștri, într-un cadrul tradițional de poveste. În al doilea rând, împreuna-comuniune a tuturor tinerilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu prilejul Zilei Naționale a Tineretului, iar în al treilea rând, evidențierea unor doamne și domnișoare, care slujesc principiile creștin-ortodoxe prin lucrarea și prin purtarea lor față de neam și față de Biserica noastră strămoșească, cu ocazia preserbării Zilei Internaționale a Femeii Creștine.

Cea de-a doua parte a evenimentului s-a desfășurat în Casa Câmpulung Moldovenesc, din cadrul Muzeului Satului Bucovinean, unde, doamna Adriana Celsie, meșter popular și colecționar de port tradițional, a susținut o scurtă prezentare a istoriei și valorii patrimoniale pe care portul tradițional o are, prin frumusețea și belșugul simbolic înveșnicite prin semnele românești scrise cu colțul inimii.

Cea de-a treia parte a evenimentului s-a desfășurat pe scena muzeului, unde, cu multă bucurie, dar și multe emoții, câteva dintre grupurile corale ale Centrelor de Tineret Ecclesia au interpretate cântări specifice perioadei pascale. Au întregit frumusețea acestui eveniment: Corul de tineri al Oastei Domnului din Suceava, coordonat de către fratele Ioan Barbă; corul Veșnicia s-a născut la sat al Centrului de tineret Ecclesia al capelei Colegiului Național Nicu Gane din Fălticeni, coordonat de către doamna Maria Tănase și Preacucernicul Părinte Constantin Bogdan Feștilă; corul Centrului de tineret Ecclesia al Parohiei Pătrăuți, coordonat de către doamna preoteasă Aura Mihoc; corul Centrului de tineret Ecclesia al Parohiei Bosanci I, coordonat de către doamna preoteasă Tamara Bujorean; corul de copii Ulciorașul Bucovinei, coordonat de către doamna Mariana Donisan; surorile Babalean Delia și Denisa, reprezentând Centrul de tineret Ecclesia al Parohiei Sfinții Arhangheli Gălănești; domnișoara Cecilia Crețu, reprezentantă a Centrului de tineret Ecclesia al Colegiului Național Mihai Eminescu din Suceava, coordonat de către doamna Narcisa Tiperciuc și corul de copii al Centrului de tineret Ecclesia al Parohiei Sfântul Ierarh Nicolae Sadova, coordonat de către Preacucernicul Părinte Simion Mândrilă.

Le mulțumim tuturor celor care s-au implicat și s-au ostenit în organizarea acestui eveniment înălțător și îi felicităm pe toți tinerii, copiii și coordonatorii participanți la acest eveniment, rugându-ne Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel răstignit și înviat, să rodească fiecare cuvânt și fiecare îndemn ce a fost oferit cu dragoste și prețuire, în inimile și sufletele copiilor și tinerilor, prin toate activitățile catehetice desfășurate.

Hristos a Înviat!

Gabriel Ilișoi,

Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață

foto credit: Sebastian Andrei Lazăr