În ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou și a Sfintei Mare Mucenițe Irina, luni, 5 mai 2025, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a poposit în mijlocul monahiilor, clericilor și credincioșilor prezenți la schitul aflat sub ocrotirea sfinților pomeniți astăzi, de la poalele Munților Suhard.
După momentul întâmpinării ierarhului potrivit tradiției, cu pâine și sare, dar și cu flori, pe un podium special amenajat în incita așezământului monahal, Preasfinția Sa a hirotesit întru stavroforă pe monahia Iustiniana Olteanu, egumena schitului. A urmat apoi săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, din soborul slujitor făcând parte părintele Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, arhim. Haralambie Țanef, stareț al Mănăstirii „Sfântul Gheorghe” Mirăuți, precum și slujitori ai sfintelor altare din împrejurimi.
După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat faptul că nu întotdeauna minunile sporesc credința. Acestea sunt manifestări ale dragostei nemărginite a lui Dumnezeu față de oameni, față de cei care Îi împlinesc voia Sa: „Credința generează minunea. Pentru credința oamenilor (…) se întâmplă o minune și se fac minuni mari. Nu minunea naște credința. Minunea urmează credinței și o validează dacă e nevoie. Dar nu întotdeauna e nevoie. Pentru că Dumnezeu Se bucură mai mult de aceia care, în chip smerit și din ascultare față de El, Îi împlinesc voia; împlinesc voia lui Dumnezeu, fără a vedea minuni, fără a căuta minuni și fără a dori, cum vor unii, chiar să facă minuni.”
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost oferite de diaconii slujitori ai Mănăstirii Mirăuți, iar la momentul rânduit, ierodiaconul Andrei (Andrei Iulian) Vasilcu a fost hirotonit întru ieromonah pe seama Mănăstirii Sihăstria Râșcăi, cu hramul „Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu”, Protopopiatul Fălticeni.
La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au participat stareți, starețe și numeroși credincioși din cuprinsul eparhiei, ctitori sau membri ai familiilor acestora, precum și oficialități locale, dintre care amintim pe domnul Radu Ciocan, primarul comunei Ciocănești.
La finalul slujbei, arhim. Haralambie Țanef, starețul Mănăstirii Mirăuți, sub a cărei oblăduire se află schitul din Ciocănești, i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântare, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul pentru prezență și pentru cuvântul de folos, precum și soborului slujitor pentru împreuna rugăciune. Gândul de recunoștință s-a îndreptat totodată și către toți cei care au ajutat, ostenitori, binefăcători și închinători ai așezământului monahal. În semn de mulțumire, Preasfinția Sa a primit în dar, din partea obștii mănăstirii, o cruce de binecuvântare.
***
În anul 2013, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen și prin implicarea ctitorilor Gheorghe și Irina Tomoiagă cu fiii, Vladimir Tomoiagă, Silvia Șcheul și arhimandritul Dosoftei Șcheul, s-au demarat lucrările de construcție ale unui paraclis din lemn, închinat Sfintei Mare Mucenițe Irina, suspendat parțial pe un iaz aflat în vecinătatea râului Bistrița Aurie, în localitatea Ciocănești, județul Suceava. Ulterior, întreaga proprietate formată din 6 iazuri, teren și mai multe imobile existente, a fost alocată de familia ctitorilor așezământului monahal.
Ansamblul schitului este format din locașul de cult închinat Marii Mucenițe prăznuite astăzi, casa monahală cu Paraclisul „Acoperământul Maicii Domnului”, clopotnița și alte construcții adiacente. Pereții interiori și exteriori ai clădirilor au fost înfrumusețați cu modele tradiționale sculptate în mortar, colorate negru pe alb, culori specifice de sute de ani comunei Ciocănești, după ouăle încondeiate aici de către meșterul popular Dumitru Tomoiagă. Între anii 2016 – 2019, sub coordonarea egumenei Iustina Simiuc, s-au desfășurat lucrări de întreținere și finisare la ansamblul așezământului monahal, cu implicarea financiară a mai multor binefăcători.
Sfințirea a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în ziua de 14 decembrie 2019.