Universitatea de Iarnă Merito

foto_merito

„Au fost zile de învățare, descoperire și comuniune, în cea mai caldă și frumoasă atmosferă colegială.” 

În zilele vacanței intersemestriale, 28 de profesori din județele Iași și Suceava au participat la cursurile Universității de Iarnă Merito, un eveniment din oferta de formare a Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, subsumat parteneriatului instituției cu Fundația Romanian Business Leaders, Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Sectorul teologic-educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic.

Proiectul Merito, proiect al Fundației Romanian Business Leaders, este unul  de recunoaştere a excelenţei în educaţie, prin care anual sunt premiaţi  profesori care s-au remarcat în domeniul educaţiei, dar  şi în cel al implicării comunitare continue. „Misiunea proiectului este aceea de a aduce în ochii și în mintea românilor profesorii exemplari, aceia care schimbă România în bine pentru eternitate, de a construi o comunitate care să îi descopere pe toţi dascălii cu adevărat deosebiți, de a  le oferi recunoaștere și  a multiplica bunele practici pentru a inspira alţi şi alţi profesori.” (http://www.proiectulmerito.ro/)

Sesiunile de formare Merito (Atelierele Merito, Forumul Regional Merito-Bucovina, Universitatea de Vară Merito, Webinariile Merito-Bucovina și, iată, Universitatea de Iarnă Merito), coordonate local de prof. Daniela Ceredeev – laureat Merito 2017, se dovedesc a fi un instrument  de conectare a profesorilor cu valorile, misiunea şi viziunea propuse de comunitatea Merito, dar și un spațiu de învățare colaborativă, experiențială, o comunitate de practică în permanentă creștere și dezvoltare.

Conținuturile modulelor recentelor sesiuni de formare au fost corelate cu dificultățile pe care le presupune învățarea continuă în această perioadă. Răspunsuri la aprehensiunile pandemice, din perspectiva profesorului care-și dorește și reușește să le ofere elevilor săi șansa învățării cu bucurie. Astfel: reziliență emoțională și socială în pandemie, învățare inversată, inteligență emoțională, comunicare asertivă, învățarea bazată pe atașament, inteligențele multiple și operaționalizarea lor, mentoring, tutoring, coaching, asumare și facilitare comunitară. De asemenea, recenzarea a două volume, „Satul – complementaritate în diversitate” și „Maica Domnului, în lumina Sfintei Scripturi și a Sfintei Tradiții – o sinteză pentru omul grăbit”, ambele semnate de către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, resurse referențiale de informații, spiritualitate și abordare misionar-pedagogică a unor valori și principii morale netrecătoare, dintre cele cardinale în educație.

Ce ne mărturisesc participanții? „A fost ca un antrenament al minții și al inimii pentru începerea școlii.” (Carmen-Elena Benke) „Ne-am ostoit dorul de un curs față în față și ne-am încărcat cu speranță pentru zilele ce vor veni.” (Angela Brahariu) „Ne era atât de dor de această vie și plină de bucurie comunicare! Un eveniment inedit, organizat într-o manieră de excepție!” (Miriam-Leon Postolache) „Au fost zile de învățare, descoperire și comuniune, în cea mai caldă și frumoasă atmosferă colegială.” (Irina Buta)

Evenimentele de formare Merito vor continua în 2021 și sunteți invitați să vă înscrieți la oricare dintre sesiuni, utilizând formularele de înscriere ale Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, https://www.ccd-suceava.ro/.