Slujbă de pomenire pentru victimele pandemiei și pentru Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen, la împlinirea a 30 de ani de la înscăunarea ca arhiereu

dsc05058

„Se împlinește un an de când această boală nemiloasă a pus stăpânire și pe țara noastră. Ne-am rugat pentru toți cei care au fost răpuși de acest virus, dar mai cu seamă pentru cei din județul Suceava care, după cum bine știm, a fost unul dintre cele mai afectate județe.”

La un an de la debutul perioadei pandemice, în Paraclisul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-au săvârșit, astăzi, 3 martie 2021, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și o slujbă de pomenire pentru sufletele victimelor infectării cu virusul SARS-CoV-2, Suceava fiind unul dintre județele cele mai afectate.

Cu acest prilej a fost pomenit și vrednicul Părinte Arhiepiscop Pimen, care la data de 3 martie 1991 a fost instalat ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în urma deciziei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 24 ianuarie 1991.

Alături de preoți slujitori de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou și de părintele stareț, arhim. Serafim Grigoraș, la slujbă au participat pr. Alexandru-Flavian Sava, consilier al Sectorului Comunicare, Media și Relații Publice, pr. Constantin Oprea, consilier al Sectorului cultural, arhid. Vasile M. Demciuc, consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, și pr. Emil Bărboșelu, directorul Departamentului Cimitire, Monumente și Servicii Funerare, din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

La sfârșitul slujbei, părintele Alexandru-Flavian Sava, consilier eparhial, a explicat: „Se împlinește un an de când această boală nemiloasă a pus stăpânire și pe țara noastră. Ne-am rugat pentru toți cei care au fost răpuși de acest virus, dar mai cu seamă pentru cei din județul Suceava care, după cum bine știm, a fost unul dintre cele mai afectate județe. Am pomenit în mod special pe Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, care acum peste nouă luni a fost secerat de virusul Covid-19. Rugăm pe Bunul Dumnezeu să așeze în Împărăția Cerurilor sufletele celor pe care i-am pomenit astăzi, iar pe noi să ne întărească în credință și să ne ferească de boală.”

Consilierul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, arhid. Vasile M. Demciuc, a evocat momentul în care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a fost înscăunat la Suceava. „Întru această zi se împlinesc treizeci de ani de când Catedrala Arhiepiscopală a Sucevei, Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, a îmbrăcat veșmânt de sărbătoare; ziua în care era întronizat ca Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, vrednicul de pomenire Părinte Pimen, care a fost ales de către Adunarea Națională Bisericească și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 24 ianuarie 1991. (…) Recunoștință față de cei care au fost slujitori ai Sfântului Altar, recunoștință pentru cei care au slujit în această Catedrală Arhiepiscopală a Sucevei, veșnica pomenire pentru cei care au dus mai departe lumina aprinsă din candela credinței neamului românesc.”

În țara noastră, până la data de 3 martie 2021 a fost înregistrat un număr de 20509 de decese în urma infectării cu noul virus. Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a fost răpus de boala molipsitoare la data de 20 mai 2020.

În cei peste 29 de ani de rodnică arhipăstorire, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen s-a implicat activ în lucrarea pastoral-misionară și în proiectele social-filantropice. A redeschis numeroase mănăstiri, a fost alături de ctitorii de biserici și a ajutat la zidirea de noi lăcașuri de cult. Le-a oferit adăpost persoanelor vârstnice, i-a sprijinit pe cei singuri sau abandonați și le-a fost alături celor care s-au aflat în nevoie. Înaltpreasfinția Sa a îmbogăţit literatura religioasă publicând diverse studii, îndeosebi cu privire la iconografia bisericească, dar şi articole, cronici și recenzii.

Părintele Arhiepiscop Pimen a fost întreaga viață în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor. Ierarh vrednic al Bucovinei, iubitor al neamului românesc, Înaltpreasfinția Sa însoțește și acum, cu rugăciunile sale, turma încredințată lui de Mântuitorul Iisus Hristos.