Școala de duminică, apostolat modern Școală – Biserică

whatsapp_image_2020-12-01_at_13

De Ziua Sfântului Apostol Andrei, Întâiul Chemat, Ocrotitorul României, și în preziua sărbătorii noastre naționale, ca într-o înaltă formă de angajament și de asumare a misiunii, a avut loc lansarea Școlii de duminică, program complementar, educațional-catehetic, în cadrul parteneriatului Școală-Biserică, inițiat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, coordonat de Sectorul Teologic- Educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

La webinar au fost prezenți preoți, profesori, directori de școli și reprezentanți ai unor organizații ale societății civile, evenimentul fiind în fapt un loc al împărtășirii de experiențe de învățare și pastoral-misionare din proiecte anterioare, derulate în cadrul parteneriatului comunitar, dar și de cristalizare a unor obiective comune de program și a unui plan general de activități, care – în câteva centre „Școala de duminică” – debutează chiar de Ziua Națională a României.

În cadrul programului, se vor desfășura activități instructive, catehetice și socio-educative în 51 de centre „Școala de duminică” și 2 centre de tineret (în Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Ciumârna și Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Valea Stânei, com. Vatra Moldoviței).

Comunitățile parohiale implicate în această etapă de pilotare a programului sunt: Parohia „Nașterea Maicii Domnului” și Școala Gimnazială „Ion Șuhane” Frumosu; Parohia „Sfântul Dumitru” și Școala Gimnazială Baineț; Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” Deia, com. Frumosu; Parohia Șcheia I; Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și Şcoala Gimnazială Dorneşti; Parohia „Sf. Nicolae” și Școala Gimnazială Moldova-Sulița; Parohia „Sfințíi Apostoli Petru și Pavel” Jahalia și Școala Gimnazială Râșca; Parohia Berchișești 2 și Școala Gimnazială Berchișești; Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” și Școala Gimnazială „Dimitrie Vatamaniuc” Sucevița; Parohia Pojorâta I; Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și Școala Gimnazială Iacobeni; Parohia „Pogorârea Sfântului  Duh” și Școala Gimnazială nr. 1  Bogdănești;  Scoala  Gimnazială „George  Tofan”  Bilca  și  fiecare  dintre  parohiile  Bilca  I,  Bilca  II  și  Bilca  III;  Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Benea; Parohia „Nașterea Maicii Domnului” și Școala Gimnazială „George Voevidca” Câmpulung Moldovenesc; Parohia Sfântul Andrei Basarabi; Parohia Brodina de Sus și Școala Gimnazială Brodina de Sus; Parohia Frasin și  Școala  Gimnazială Frasin;  Parohia  Bucșoaia și Școala Gimnazială  Bucșoaia; Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” Suceava; Parohia Drăgoieşti 1 și Școala Gimnazială Drăgoiești; Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava; Parohia „Adormirea Maicii Domnului” și Școala Gimnazială „Nicolae Stoleru” Baia;  Parohia „Sfântul Nicolae” Vama și Școala Gimnazială „Iorgu G. Toma”; Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Fălticeni și Colegiul „Vasile Lovinescu”; Parohia Găinești și Școala Gimnazială Găinești; Școala Gimnazială Oniceni; Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” Românești; Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Marginea; Parohia „Sfântul Ilie” Vatra Dornei; Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Boroaia Vale; Parohia Holda Broșteni; Parohia Dorna-Arini; Parohia „Sfântul Dumitru” Ostra; Parohia „Sfântul Dumitru” Fundu Moldovei; Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Bivolărie; Parohia Ortodoxă Costișa; Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Grănicești; Parohia „Înălțarea Sf. Cruci” Gura Solcii; Biserica Ortodoxă Ortoaia Dorna Arini, Parohia Gheorghițeni și Școala Gimnazială Dorna Arini; Școala Gimnazială Poiana Stampei; Școala Gimnazială „Mitroplit Iacob Putneanul” Putna; Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus; Parohia Stroiești II și Școala Gimnazială Stroiești; Parohia II Cajvana – „Nașterea Maicii Domnului”; Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița; Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” Chilișeni; Parohia Florinta.

Activitățile ce se vor desfășura cu copii și tineri în aceste centre „Școala de duminică” și în cele două centre de tineret sunt dintre cele mai diverse, motivante și antrenante, capabile să le dezvolte participanților o multitudine de competențe-cheie necesare timpului pe care-l trăim: ateliere catehetice; ateliere de lectură biblică interpretativă/comprehensivă și/sau de scriere creativ-reflexivă; ateliere creative (recuperat meșteșuguri tradiționale, pictură pe sticlă, încondeiat ouă, lucru manual, artă culinară, stil de viață sănătos etc.); activități de timp liber de calitate (cor, teatru, sport, cerc de bătut toaca), de voluntariat și inițiativă comunitară; activități socio-educative și culturale, de suport și consiliere pentru copii aflați în situații de risc și/sau în incapacitate de a participa la învățarea online; școală de iarnă/de vară, tabere.

Moderatori/facilitatori ai învățării vor fi atât preoți și profesori de religie din comunitățile parohiale amintite, cât și profesori ce predau alte discipline, studenți și profesioniști din diferite domenii, care și-au exprimat dorința de a voluntaria în aceste programe. De altfel, toate activitățile centrelor se vor desfășura în regim de voluntariat, ceea ce credem că va fi un model înalt de civism și implicare efectivă în creșterea și educația copiilor și tinerilor noștri.

Atelierele și celelalte activități se vor organiza atât față-n față, în biserică, în grupuri mici, cu respectarea tuturor regulilor de siguranță sanitară specifice perioadei pandemice, cât și online, în grupuri ce pot fi moderate; se vor derula și activități de învățare combinată (blended learning), în ritmul și dinamica grupurilor de copii și/sau tineri.

Etapa de pilotare a programului va avea loc în perioada decembrie 2020 – martie 2021, urmând ca din luna aprilie a anului 2021 să fie generalizat în întreaga eparhie, structurat în paradigma celor mai eficiente astfel de activități și valorificând impactul și rezultatele înregistrate în program de primele 53 de centre din județ.

Din mărturisirile unora dintre participanții la evenimentul de lansare, încurajatoare și ca o promisiune ni se par a fi gândul că programul „Școli de duminică” este unul necesar și novativ și așteptat, dar și determinarea coordonatorilor de centre de a le fi copiilor și tinerilor mereu mai aproape de suflet, în numele comuniunii depline în Hristos.

arhid. prof. dr. Bogdan-Mihai Hrișcă, consilier eparhial,
Sectorul Teologic-Educațional, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

prof. Daniela Ceredeev,
inspector școlar de specialitate religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava