Plantare în mustul zăpezii la Moldovița

7320e13b-dfa5-4ab3-a6f7-f7ed499ccc4c

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Sectorul Agro-silvic bisericesc, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” Moldovița a organizat, luni, 26 aprilie 2021, o acțiune de plantare la Ocolul Silvic Silva Bucovina SRL.

La acțiune au participat tineri din localitatea Moldovița. Aceștia au avut ocazia să înțeleagă mai bine modul în care este gospodărită pădurea, etapele de dezvoltare a pădurii, dar și importanța realizării lucrărilor de regenerare a pădurii.

Ing. Gheorghe Negură, șeful ocolului silvic Silva Bucovina, a prezentat tinerilor modul de organizare a unui ocol silvic, precum și atribuțiile specifice fiecărui angajat al ocolului. Acesta a precizat că paza pădurii este o activitate complexă care nu presupune strict pază, în sensul în care îl înțelegem noi de pază, ci și ample acțiuni și lucrări de combatere a dăunătorilor, monitorizare și supraveghere continuă a stării de sănătate a pădurilor.

Ing. Ciprian Muscă, consilier în cadrul Sectorului Agro-silvic bisericesc, a subliniat importanța pădurii și a lemnului în dezvoltarea comunităților locale. Pădurea este importantă pentru comunitate prin multiplele funcții pe care le are, asigurând lemn de foc și de construcții, fructe de pădure, protecție la intemperii. Avantajele economice rezultate din exploatarea și prelucrarea lemnului prin companii locale se regăsesc în asigurarea de locuri de muncă și în aportul de venituri la bugetul comunității locale.

Părintele protopop Aurel Goraș, președintele Asociației unităților de cult proprietare de păduri din cadrul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a prezentat tinerilor un istoric al pădurilor care înconjoară localitatea Moldovița, acestea fiind proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, fundație a Bisericii Ortodoxe din Bucovina care a îngrijit nu numai cele 192 mii ha de pădure, ci și multe alte proprietăți ale Bisericii Ortodoxe din Bucovina.  

Acțiunea de plantare a avut loc cu implicarea și participarea domnului director Clitnovici Gelu Gheorghe, a domnului ing. Diaconița Gabriel și a elevilor: Iasinovschi Andreea, Nistor Maria-Daniela, Loba Ana, Nistor Elena Simona, Lobiuc Mihai Gabriel, Matiasevici Raul, Bursuc Emanuel Sebastian, Secman Laurențiu, Cocerhan Andrei, Huber Alma Dalia, Nichifor Alexandru, Moroșan Mihaela, Ponepal Antoaneta.

Domnul Traian Iliesi, primarul comunei Moldovița, s-a alăturat acțiunii organizate de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, plantând alături de elevii din localitate.

Sectorul Agro-silvic bisericesc