Binecuvântare arhierească la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, Protopopiatul Fălticeni

whatsapp_image_2021-02-14_at_21

În Duminica a XVII-a după Rusalii, numită și a femeii cananeence, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul monahilor la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, județul Suceava. Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Cu acest prilej, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, călugări de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, în frunte cu părintele stareț, arhimandritul Nectarie Clinci, au adus, spre închinare, moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.

În cuvântul adresat după Sfânta Liturghie, Părintele Episcop-Vicar a explicat întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia cananeeancă, prezentată de Sfântul Evanghelist Matei.

Preasfinţia Sa a făcut referire la îndrăzneala cea bună, la îndrăzneala de care a dat dovadă femeia cananeeancă în fața Mântuitorului: „A fost o îndrăzneală de bună cuviință, o îndrăzneală de mult bun simț, o îndrăzneală cu evlavie. A fost o cutezanță mânată de un necaz, nu de o dorință personală. Femeia cananeeancă nu a cerut ceva pentru ea, ci a cerut ceva pentru altcineva, pentru fiica ei. Și a cerut cu smerenie, cu evlavie și din foarte multă dragoste.”

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a făcut şi un îndemn la rugăciune, cu binecuvântată îndrăzneală însă: „Este o astfel de îndrăzneală, de care Dumnezeu se bucură. Atunci când ne simțim căzuți și plini de patimi, cu îndrăzneală cuviincioasă, sfântă și plină de smerenie să alergăm la Dumnezeu pentru că știm la cine alergăm. La Dumnezeu cel iubitor de oameni, care vrea să ridice, să vindece și să primească și cererile noastre. (…) Îndrăzniți să cereți de la Dumnezeu! Îndrăzniți să vă rugați lui Dumnezeu, chiar și atunci când nu vă simțiți și nu ne simțim vrednici. Și această îndrăzneală frumoasă și cuviincioasă, vă asigur, Dumnezeu nu o va lepăda, ci o va primi și o va răsplăti, că așa este Dumnezeul nostru – Dumnezeu bun și iubitor de oameni.”

În cadrul Sfintei Liturghii, răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Macarie Ieromonahul” de la Suceava.

Credincioșii din împrejurimi au venit în număr mare, s-au rugat la racla cu părticele din moaștele Sfinților Părinți care s-au nevoit în veacul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei și au primit cu bucurie cuvântul de învățătură al Preasfinției Sale.

De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul a înălțat rugăciuni pentru încetarea răspândirii bolii molipsitoare, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, precum și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Părintele stareț, arhimandritul Mihail Bălan, a adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru binecuvântata zi și pentru vizita arhierească. Cuvântul de mulțumire s-a îndreptat către Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, dar şi spre părinţii de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, pentru aducerea sfintelor moaște. Nu în ultimul rând, părintele stareț a adus mulțumiri alese preoților slujitori, corului și credincioșilor prezenți.

 

Scurt istoric

Mănăstirea, situată în minunatul loc numit Poiana Sfântului Ioan, este amplasată pe vechea locație a Bisericii Sfântului Ioan Bogoslovul.

Lucrările au fost demarate, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, în vara anului 2015. Biserica Sihăstriei Râșcăi este o construcție din lemn, pe temelie de piatră, și se află în continuare în lucru. Sub stăreţia arhimandritului Mihail Bălan, cu osteneala călugărilor și a credincioșilor închinători și binefăcători, în această perioadă se lucrează la partea de pictură a bisericii mari, iar casa de pelerini și trapeza sunt în stadiu de construcție.

Sfânta Liturghie și toate celelalte sfinte slujbe se săvârșesc zilnic de cei opt viețuitori ai mănăstirii.

Hramul sfântului lăcaș este sărbătorit în fiecare an la 30 august, ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului.

Pe lângă lucrările propriu-zise de construcţie, obştea şi-a mai propus ca în incinta complexului monahal să amenajeze şi un loc de tabără pentru copiii orfani.