Via Transilvanica – aventură pentru tinerii ATOS

Voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) s-au implicat ieri, 13 iunie 2021, în programul de adopție al drumului care unește – „Via Transilvanica”, proiect al Asociației Tășuleasa Social care va cuprinde în final 1.400 de kilometri de la Putna la Drobeta-Turnu Severin şi străbate zece judeţe – Suceava, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Braşov, Alba, Sibiu, Hunedoara, Mehedinţi şi Caraş-Severin.

ATOS are 8 km adoptați din Via Transilvanica, din Putna, de la kilometrul 5, spre Sucevița, până la kilometrul 13. Nu se putea să începem aventura pe traseu fără să trecem pe la maiestuoasa Mănăstire Putna. Ne-am închinat, ne-am rugat și am cântat la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și la raclele cu Sfintele Moaște ale Sfinților Iacob Putneanul, Sila, Paisie și Natan și am vizitat muzeul mânăstirii, bucurându-ne de frumoasa prezentare a părintelui Dosoftei.

Echipați bine de pădure, am pornit cu forță pe traseu, înfruntând trei reprize de ploaie. Ca niște părinți adoptivi adevărați, am îngrijit bornele, din kilometru în kilometru, le-am pus în valoare, amenajând un spațiu în jurul lor din verdeață și pietre atent alese și vopsite și am refăcut și împrospătat marcajele. La fiecare bornă am pregătit și am montat plăcuțe cu texte din părinții sfinți ai Bisericii și alți gânditori minunați ai lumii.

Iată câteva dintre textele pe care călătorii le vor citi pe traseul Via Transilvanica:

„A-ți aminti de Dumnezeu înseamnă a-ți de viață, a nu-ți aminti de viață înseamnă a muri.” (Sf. Teotim de Tomis)

„Nu cunosc o școală mai bună decât călătoriile.” (Michel de Montaigne)

„Natura este o liră uriașă la care cântă Poetul.” (Victor Hugo)

„În noi se află lumina naturii și această lumină este Dumnezeu.” (Paracelsus)

„Natura este doar denumirea unui efect, a cărui cauză este Dumnezeu.” (William Cowpe)

„Universul mă încurcă și nu pot gandi măcar c-ar putea exista ceasul fără un Ceasornicar.” (Voltaire)

„Natura îl ascunde pe Dumnezeu, dar nu de oricine.” (Goethe)

„Munca intelectuală stăruitoare și studiul Naturii lui Dumnezeu sunt îngerii care mă vor călăuzi de-a lungul tuturor vicisitudinilor vieții ăsteia, aducându-mi alinare, tărie și o rigoare de neabătut.” (Albert Einstein)

Îi salutăm pe toți părinții adoptivi ai Viei Transilvanica și vă spunem de pe acum: „Bine ați venit pe traseul îngrijit de noi!”

Forța ATOS! Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!