Veșmântul resfințirii pentru Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Marginea I

O nouă filă luminoasă a fost scrisă astăzi, în Duminica a XI-a după Pogorârea Duhului Sfânt, în istoria Parohiei Marginea I, Protopopiatul Rădăuți. În ziua în care în bisericile ortodoxe se lecturează Pilda datornicului nemilostiv, 20 august 2023, credincioșii comunității așezate sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil au avut bucuria de a participa la slujba de târnosire a bisericii parohiale, săvârșită de șapte ierarhi ai Bisericii noastre, ca o încununare a tuturor lucărilor realizate din anul 1949 până în prezent.

Pentru a îmbogăți duhovnicește acest moment de sărbătoare, mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae a poposit la Marginea la orele dimineții pentru a binecuvânta parohia cu prilejul acestui moment istoric. Odorul de mare preț adus cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic din ctitoria brâncovenească „Sfântul Gheorghe” Nou din București, a fost însoțit de o delegație condusă de pr. Emil Nedelea Cărămizaru, parohul bisericii.

Arhiereii au oficiat slujba de sfințire a locașului de cult, ca urmare a finalizării picturii bisericii și a amplelor lucrări de renovare și înfrumusețare desfășurate în ultimii ani. Din soborul slujitor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcop al Caransebesului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcop al Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Episcop-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, precum și arhim. Nectarie Clinci, exarh de zonă, și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, alături de stareți și slujitori de la mănăstirile și parohiile din vecinătate.

Slujba de târnosire a sfântului locaș a început cu invocarea harului Preasfintei Treimi în fața ușilor închise ale bisericii, aceasta fiind mai apoi înconjurată de soborul slujitor, făcându-se trei opriri, la fiecare absidă, pentru a o binecuvânta prin stropire cu apă sfințită și prin însemnarea în chipul Sfintei Cruci cu Sfântul și Marele Mir. Ierarhii au pecetluit apoi Masa Sfântului Altar și au sfințit interiorul bisericii și icoanele din catapeteasmă.

Cei șapte ierarhi au săvârșit apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi,pe un podium special amenajat în Parcul Central al Comunei Marginea.

La evenimentul desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au fost prezenți și reprezentanți ai oficialităților locale, starețe și monahii de la mănăstirile din cuprinsul Protopopiatului Rădăuți, dar și numeroși credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala Armonia din Constanța, iar un moment deosebit a fost interpretarea cântării „Iubi-Te-voi, Doamne”, înaintea Simbolului de credință, de către soprana Nicoleta Ardelean.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie le-a vorbit celor prezenți despre înțelesul duhovnicesc al Pildei datornicului nemilostiv, marcând faptul că iertarea semenilor este una dintre cele mai importante dovezi ale iubirii purtate acestora. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța acestei zile pentru creștinii din această comunitate, a adus cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, arhipăstorul acestor meleaguri binecuvântate de Dumnezeu și i-a felicitat pe toți cei care s-au făcut părtași la acest moment deosebit.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a mulțumit în numele  Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic ierarhilor care s-au alăturat în rugăciune și au slujit la sfințirea bisericii, împodobită astăzi ca o mireasă.

De asemenea, Preasfinția Sa a oferit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei, Ordinul „Crucea Bucovinei”, fostului și actualului paroh, pr. Vasile Vartic, respectiv pr. Nicolae Mihalescu, textul gramatei eparhiale fiind citit de către pr. Ionel Constantin Maloș.

Pr. Nicolae Mihalescu a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea ca mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae să ajungă în Bucovina, precum și pr. Emil Cărămizaru, cel care a însoțit de la București tezaurul de mare preț. Gândul de recunoștință s-a îndreptat către Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, cel care a binecuvântat organizarea acestui moment solemn, dar și către ierarhii prezenți, care au acceptat invitația de a participa la această manifestare cu conotații istorice și cu semnificații adânci în sfera social-culturală pentru comunitatea localității Marginea. Totodată, acesta le-a dăruit ierarhilor, din partea credincioșilor parohiei, câte o icoană cu chipurile sfinților ocrotitori, odoare pictate în această zonă.

Manifestările prilejuite de bucuria acestui eveniment se vor încheia luni, 21 august, când delegația Bisericii „Sfântul Gheorghe” Nou care a însoțit moaștele Sfântului Ierarh Nicolae se va îndrepta spre București, începând cu ora 13:00. Până la finalul aceleiași zile (ora 22:00), credincioșii, potrivit tradiției, au posibilitatea de a intra și de a se închina în Sfântul Altar.

Scurt istoric

Biserica închinată Sfinților Arhangheli Mihai și Gavriil din Marginea a fost zidită între anii 1840-1849, fiind sfințită în anul 1859, prin implicarea și dragostea slujitorilor lui Hristos, preoții Cassian Halip și Andrei Lipețchi.

Mult încercată în timpul celui de al Doilea Război Mondial, biserica a fost resfințită în anul 1949 de către Înaltpreasfințitul Părinte Sebastian, Arhiepiscop al Sucevei și Maramureșului la acea vreme.

Cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen și prin osteneala părintelui Nicolae Mihalescu, din 2015 sfântul locaș a avut parte de ample lucrări de restaurare, construcție și întreținere: „înlocuire pardoseală, instalare sistem încălzire, schimbare formă acoperiș și înlocuire învelitoare cu tablă de cupru, înlocuire cruci, construire pridvor, construire cafas, înlocuire policandre, pictură interioară integrală, vitralii, catapeteasmă, mobilier, reamenajare curte, construire altar de vară, amenajare muzeu”.

Irina Ursachi