Tinerii la Șezătoare la Muzeul Etnografic Vatra-Dornei

189698229_1208128162948404_6748917836345174616_n

Sâmbătă, 22 Mai, a fost o zi minunată pentru voluntarii Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni. Ei au participat la o Șezătoare la Muzeul Etnografic Vatra-Dornei, s-au întâlnit unii cu alții, au cântat și-au spus povești de la vatră.

La Muzeul Etnografic Vatra-Dornei, ei au descoperit portul popular și obiectele expuse care provin din zona Dornelor, cât și din alte vetre folclorice importante ale Bucovinei: Câmpulung Moldovenesc, Rădăuți, Solca, Stupca, Frătăuți, Drăgoiești, Marginea, Păltinoasa, Mănăstirea Humorului și Izvoarele Sucevei.

În cadrul Șezătorii, tinerii au beneficiat de un atelier de încondeiat ouă cu meșterul popular Nicoleta Irimescu. Doamna dr. Constanța Cristescu le-a vorbit despre costumul popular și a dăruit fiecaruia „Ghidul iubitorilor de folclor”, o carte semnată de dânsa, în calitate de consultant artistic muzicolog. Doamna Victoria Candrea a prezentat o lecție de tors. Doamna Domnica Netea a oferit o lecție de cusut cu mărgele și Doamna Lorica Botta le-a vorbit despre importanța cusutului și despre mândria de a-ți coase singur cămașa.

Așadar, tinerii din Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), de la Atelierul de Artă Populară, de Cusături, au avut parte de un grozav schimb de experiență și au promis că se vor strădui să-și termine propriile cămăși cusute.

După Șezătoare, mișcarea și masa servită în natură au avut un farmec deosebit, continuând experiența minunată a călătoriei cu trenul.

Mulțumim doamnelor de treabă de la Muzeul Etnografic, în special doamnei muzeograf Minorica Dranca și, nu în ultimul rând, doamnei Monica Balațchi, care are grijă multă de instruirea tinerilor noștri.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate!

pr. Justinian-Remus Cojocar