Te Deum de Ziua Națională a României la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

De Ziua Națională a României, în toate bisericile ortodoxe din țară au fost oficiate slujbe de Te Deum și de pomenire a eroilor neamului. La Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Te Deum-ul de Ziua Națională a României a fost oficiat  la ora 10:30 de un sobor  de preoți și diaconi în frunte cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

La finalul slujbei de mulțumire, din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Arhid. Vasile M. Demciuc, consilier  eparhial  a  ținut un scurt cuvânt duhovnicesc  intitulat  Unitatea  de neam și de credință – permanență istorică românească.

În cuvântul său P.C. Arhid. Vasile M. Demciuc a subliniat de ce avem două zile semnificative în calendarul nostru istoric:  30 Noiembrie – ziua Unității noastre de credință, a unității spirituale a poporului român, iar ziua de 1 Decembrie este Ziua Națională a României, adică ziua unității statale, naționale a poporului român. Prin aceasta se vede legătura dintre unitatea de credință și unitatea de neam, pentru că prin credință poporul român a păstrat identitatea noastră națională în fața  multor  neamuri migratoare.

Pentru toate binefacerile Marii Uniri, prin această rugăciune aducem astăzi  mulțumire lui Dumnezeu Cel preaslăvit în Sfânta Treime și pomenim cu recunoștință pe toți eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.

Un moment plin de emoții a fost marcat de Grupul Psaltic „Dimitrie  Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de Arhid. Ilie Leonte, care a intonat cântece patriotice.

La slujba de mulțumire oficiată în Catedrală au participat tineri, credincioși purtând în mâini tricolorul și flori albe ale recunoștinței.