Taina Sfântului Maslu de obște săvârșită în Duminica Floriilor de către ierarhii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Pentru a încununa bucuria slăvitului praznic al Intrării Domnului în Ierusalim, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” a fost săvârșită în Duminica Floriilor, 9 aprilie 2023, Taina Sfântului Maslu de obște, rugăciunea împreună având ca principal scop mijlocirea harului pentru primirea vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.

În prezența a numeroși credincioși, cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, au înălțat rugăciuni pentru sănătatea celor care au fost prezenți, dar și a celor ce se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință.

La eveniment au participat preoți slujitori de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, clerici din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, dar și părinți exarhi, protoierei și stareți din cuprinsul eparhiei.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

Credincioșii au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită de către cei doi arhierei, nu înainte ca Înaltpreasfințitul Părinte Calinic să citească, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, rugăciunile pentru dezlegare.

Evenimentul a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților de către Sectorul Media și Comunicare al Centrului Eparhial Suceava.

Pelerinii s-au îmbogățit duhovnicește în această perioadă premergătoare Învierii Domnului și prin închinarea la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, cunoscut apărător al credinței și mijlocitor pentru nenumărate minuni înaintea Tronului lui Dumnezeu.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a anunțat faptul că marți, în Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” va fi gazda unui eveniment deosebit, Concertul „Ofrandă Iubirii Răstignite” susținut de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”.

Momentul de rugăciune prin cânt, așa cum mărturisesc organizatorii, va avea loc în data de 11 aprilie 2023, de la ora 16:00, în contextul Anului comemorativ 2023 dedicat de Patriarhia Română imnografilor și cântăreților bisericești. Vor fi interpretate lucrări muzicale de natură bizantină specifice perioadei prepascale, menite să contribuie la pregătirea spirituală necesară întâmpinării celui mai important praznic al creştinătăţii, Învierea Domnului.

Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” a fost constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Membrii acestuia sunt slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator.

Irina Ursachi