Tabăra de creație “Micii iconari”,

Adâncata 2021 – Ediția a X-a

În perioada cuprinsă între 28 iunie – 10 iulie a.c., la biserica de lemn din Adâncata s-a desfășurat tabăra de creație “Micii iconari”, ajunsă anul acesta la cea de-a zecea ediție. Într-un cadru de excepție, completat de o atmosferă ce a împletit an de an povestea cu visul și jocul cu munca, cei peste 65 de copii participanți, cu vârste de la 5 la 17 ani, s-au bucurat timp de două săptămâni de activitățile desfășurate în cadrul taberei.

Debutând, în 2011, cu un număr de 20 de participanți, tabăra de la Adâncata a înregistrat an de an un număr record de elevi (unii veniți pentru prima dată, alții fiind pentru a zecea oară în cadrul taberei, crescând împreună cu proiectul inițiat în urmă cu zece ani). Participanții au fost călăuziți înspre tainele desenului, picturii pe pânză, dar și iconografiei bizantine, alături de activitățile susținute în cadrul atelierelor de obiecte hand-made, tehnici de pliere a hârtiei, origami, tangram sau brățări țesute. Atelierele de pictură au fost coordonate de prof. Raluca Schipor-Baban, din cadrul Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”, constituind un real prilej pentru elevii participanți de a-și dezvolta creativitatea și de a-și descoperi potențialul, de a învăța lecția răbdării, a lucrului în echipă și a libertății de exprimare. Echipa profesorilor ce au coordonat activitățile adiacente, cu rolul de a oferi elevilor participanți o alternativă originală de a-și petrece timpul și de a dobândi îndemânare, inclusiv de a relaționa și de a se dezvolta din perspectivă emoțional-afectivă, a fost completată de prof. Florentina Anastasiu (Șc. Gen. Nr. 3), prof. Iulia Buraciuc și prof. Daniela Mitu (Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu”). Întreaga organizare a avut la bază inițiativa preotului Parohiei Adâncata 2, Pascal Mitu, și a avut, chiar de la prima ediție, concursul autorităţilor locale, dar şi sprijinul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Având, ca principal obiectiv, exprimarea trăirilor personale, a emoțiilor și a propriului univers prin intermediul creativității, alături de experiența inedită a picturii iconografice, tabăra de creație a constituit un fascinant prilej pentru fiecare participant de a se descoperi pe sine și de a-și conștientiza potențialul. Lucrările realizate de elevi și experiența dobândită de aceștia pe parcursul taberei s-au materializat an de an printr-o expoziție, devenită deja tradiție, de această dată beneficiind de generosul spațiu de la Cetatea de Scaun a Sucevei. Devenind inedită prin organizarea expozițiilor finale în fiecare an în cadre diferite, ce au contribuit la dezvoltarea exponențială a proiectului și amplitudinea acestuia (Muzeul de Științe ale Naturii, Shopping City Gallery, Iulius Mall și Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava), bucurându-se atât de prezența elevilor, a autorităților locale, cât și a reprezentanților Arhiepiscopiei, tabăra de creație a înregistrat, odată cu cea de-a zecea ediție, participarea a zeci de elevi, autori ai lucrărilor expuse în incinta Cetății de Scaun Suceava.

Preot prof. Mitu Pascal, organizator – “ajunsă la cea de-a zecea manifestare, tabăra de la Adâncata se detașează prin complexitatea activităților, prin consecvența unor copii ce participă chiar de la prima ediție, dar și a celor care experimentează pentru prima dată atmosfera inedită creată împreună aici și oferită ulterior la nivel de trăire așternută pe pânză. Mai presus de toate însă, tabăra se detașează prin ridicarea nivelului expozițional, evidentă de la un an la altul și oferirea unei alternative fiecărui copil participant.”

Expoziția din acest an a însumează un număr de peste 130 de lucrări și va putea fi vizitată la Cetatea de Scaun a Sucevei în intervalul 15 – 31 iulie 2021.

Preot prof. Mitu Pascal