Slujbă de mulţumire în toate bisericile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților la aniversarea Unirii Principatelor Române

cuvant_tedeum

Duminică, 24 ianuarie 2021, la împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), moment deosebit din istoria poporului român, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va înălța rugăciuni de mulțumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu în ceea ce a însemnat un pas important spre desăvârșirea demnității naționale a poporului român.

Cu acest prilej, la Sfânta Liturghie oficiată duminică, 24 ianuarie 2021, în toate lăcașurile de cult din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților vor fi pomeniţi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au susținut înfăptuirea acestui deziderat şi a idealului național.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, va fi oficiată slujba de TEDEUM în semn de recunoştinţă adusă lui Dumnezeu pentru realizarea acestui act fundamental din istoria noastră naţională, la care Biserica Ortodoxă Română a contribuit în mod semnificativ.

La sfârșitul acestei slujbe, la toate bisericile din cuprinsul eparhiei vor fi trase clopotele timp de un minut, pentru omagierea celor care au contribuit cu mult curaj, multă înţelepciune şi conştiinţă patriotică la realizarea Unirii Principatelor Române.

Mica Unire, începută la Iași în data de 5 ianuarie 1859, s-a desăvârșit la București în data de 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca Domnitor al Moldovei și al Ţării Românești.