Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina a fost cinstit la Mănăstirea Sihăstria Putnei

Ziua pomenirii Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul de la Eghina, marți, 9 noiembrie 2021, a fost prilej de aleasă trăire duhovnicească pentru cei prezenți la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Obștea mănăstirii și credincioșii care au venit să-l cinstească pe sfântul mare făcător de minuni, ocrotitorul unuia dintre paraclisele mănăstirii, s-au bucurat și de binecuvântarea Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica mare a mănăstirii, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii“ şi „Sfântul Serafim de Sarov“, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și arhimandritul Nectarie Clinci, starețul așezământului monahal și exarh de zonă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și părintele Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat că Sfântul Ierarh Nectarie, precum toți Sfinții lui Dumnezeu, a lucrat desăvârșit Fericirile din Sfânta Scriptură. „Pentru că în sfinți, și azi în chip deosebit, gândindu-ne la Sfântul Ierarh Nectarie, s-au împlinit aceste fericiri, ei sunt aceia care au lucrat în viața lor aceste fericiri și au ajuns fericiți. Sfântul Ierarh Nectarie a fost un om sărac în cele materiale, dar Scriptura ne spune că nu aceștia sunt numaidecât fericiți, ci sunt fericiți cei săraci cu duhul, adică cei smeriți. Și smerit a fost Sfântul Ierarh Nectarie. (…) Blând a fost Sfântul Ierarh Nectarie? Blând! Uitați-vă la icoanele lui, un bătrânel smerit. (…) Fericiți cei blânzi că aceia vor moșteni un alt pământ, un pământ al inimilor oamenilor și pământul făgăduinței. (…) Curat cu inima fost Sfântul Ierarh Nectarie și L-a văzut pe Dumnezeu în cele care s-au petrecut cu el în timpul vieții lui, a văzut în toate pronia lui Dumnezeu, rânduiala lui Dumnezeu, de aceea nu s-a răzvrătit și L-a văzut pe Dumnezeu, cu atât mai mult după ce a trecut din această lume, că prigonită a fost pentru dreptate.”

În continuare, ierarhul a vorbit despre trăsătura definitorie a unuia dintre cei mai pomeniți în rugăciune sfinți în vremurile noastre, a marelui ierarh tămăduitor și făcător de minuni: bunătatea izvorâtă dintr-o inimă curată, în care sălășluiește Dumnezeu. „Sfântul Nectarie a fost, înainte de toate, un om bun. Și bunătatea aceasta a inimii smerite a biruit. Bunătatea aceasta, care n-a ținut cont de nimic de ce se întâmplă în jurul lui: de șicane, de invidii, de răutăți, de nedreptăți, aceasta l-a făcut sfânt, aceasta l-a făcut fericit. Bunătatea aceasta a inimii ni-l face și nouă drag și apropiat pe Sfântul Ierarh Nectarie și pe cei care asemenea lui, chiar și purtători de nume, dar nu numai, care au aceeași inimă bună, milostivă. (…) Bunătatea aceasta este după chipul bunătății lui Dumnezeu. (…) Noi, oamenii, nu suntem buni, dar vrem să fim după chipul lui Dumnezeu și ne apropiem unii mai mult, alții mai puțin, de această bunătate pe care vrem să o învățăm de la Dumnezeu. Vrem să fim buni ca Dumnezeu și învățăm mai de aproape, de la oamenii care mai înainte de noi au învățat-o de la Dumnezeu și au fost buni, căci bunătatea nu vine doar dintr-o sforțare conștientă a minții, cum am spus, nu este o preocupare. (…) Bunătatea vine dintr-o inimă care se curăță de patimi.”

Preasfinția Sa a subliniat că Dumnezeu revarsă pace peste cei care se îndreaptă spre El cu gândul de a-și însuși bunătatea netăgăduită. „Omul bun este omul în care lucrează Dumnezeu, omul rău este omul în care lucrează duhul cel rău. Cu cine vrem să fim de noi depinde, dar bunătatea aceasta se lucrează încetul cu încetul, nu dintr-o dată, de la lucruri mici, care ar putea părea neînsemnate. Văzând Dumnezeu această dorință a noastră de a lucra bunătatea, de a mai șlefui inima aceea care e prea colțuroasă, prea dură, prea pietroasă, prin lucrurile cele mici vine și El; și atunci când vine El, când vine harul îmbelșugat, totul se înmoaie, totul se liniștește, totul se așază și atunci omul are o stare a inimii de bunătate neforțată, firească, așezată. ”

În încheiere, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre cum ar trebui să stăm, după voia lui Dumnezeu, în fața oamenilor, prezentând exemple concrete din Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel. Totodată, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe credincioși să își desăvârșească bunătatea și să urmeze exemplul sfântului pomenit astăzi, pentru a dobândi Raiul. „Sfântul Ierarh Nectarie este omul cel bun, care L-a odihnit pe Dumnezeu prin purtarea lui și pe care apoi Dumnezeu l-a fericit întru Împărăția Lui. Lucrați bunătatea, trăiți în bună pace cu toți oamenii și dacă vom face așa, sunt sigur că văzând Sfântul Ierarh Nectarie că mai sunt oameni care doresc a trăi așa cum a trăit el, cu inimă bună, va veni cu atât mai mult în ajutorul nostru în această lume și mijlocitor va fi pentru noi atunci când ne vom înfățișa înaintea lui Dumnezeu celui Bun.”

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din București, dirijat de părintele arhidiacon Mihail Bucă.

La sfârșitul Sfintei Liturghii ieromonahul Atanasie Bădeliță a fost hirotesit întru protosinghel, iar ieromonahii Casian Păun și Mihail Toma au fost hirotesiți duhovnici.

La final, părintele stareț, arhimandritul Nectarie, ocrotit de sfântul pomenit în această zi, i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru că a binecuvântat ca Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul să fie prezent la Sihăstria Putnei, Preasfinției Sale pentru slujirea arhierească și pentru cuvântul de învățătură, precum și tuturor clericilor și credincioșilor pentru împreuna rugăciune.

Alături de moaștele Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, cei care s-au nevoit la Sihăstria Putnei în secolul al XVIII-lea, între odoarele mănăstirii se află și o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.

Irina URSACHI