Sfânta și Marea Joi la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

În Marea și Sfântă zi de Joi din Săptămâna Pătimirilor, 13 aprilie 2023, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” au fost rememorate momentele petrecute acum 2000 de ani, când Mântuitorul Iisus Hristos a spălat picioarele ucenicilor, a întemeiat înfricoșătoarele și de viață făcătoare Sfinte Taine, S-a rugat în Grădina Ghetsimani cu sudori de sânge și a fost vândut, prins și judecat, batjocorit și răstignit.

În dimineața zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia zilei de vineri în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din cadrul așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Slujba oficiată în această zi este una specială, pentru că amintește de Cina cea de Taină, momentul în care Mântuitorul a instituit Sfânta Euharistie.

Totodată, în cadrul Sfintei Liturghii din Joia Mare, cum mai este numită această zi, se scoate Sfântul Agneţ care se sfințește pentru ca în ziua de marți din Săptămâna Luminată să fie uscat și împărțit în părticele foarte mici, fiind pregătit ca Sfântă Împărtășanie pentru cei bolnavi, pentru prunci sau pentru alte situații speciale din timpul anului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

Seara, începând cu ora 18:00, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost oficiată Denia celor douăsprezece Evanghelii. Soborul, format din preoți slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, precum și din clerici de la Centrul Eparhial, a fost condus de chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic.

În cadrul Deniei celor douăsprezece Evanghelii, numită și Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri, sunt prezentate momentele premergătoare Pătimirilor, suferințele Mântuitorului Iisus Hristos și Răstignirea Sa pe Cruce.

După citirea Evangheliei a cincea, la antifonul al XV-lea, ierarhul, înconjurat de sobor, a adus Sfânta Cruce în mijlocul credincioșilor. Clipele de o profundă tristețe aduc aminte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos Și-a purtat crucea pe umeri, în drumul spre Golgota.

Textele liturgice din Triod specifice acestei zile din Săptămâna Sfintelor Pătimiri au fost cântate de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.

La final, pr. Adrian Popa, consilier al Sectorului Colportaj Bisericesc, a rostit un cuvânt de învățătură despre profunzimea fragmentelor scripturistice ale Deniei zilei de Joi, când sunt lecturate în întregime cele mai triste file din istoria Creștinismului, în care sunt evocate ultimele momente din viața Mântuitorului Iisus Hristos până la răstignire.

Sfânta Cruce va rămâne în afara Sfântului Altar până vineri, la Vecernia zilei de sâmbătă, când se scoate Sfântul Epitaf. Prin răstignirea pe Cruce, Domnul nostru Iisus Hristos S-a jertfit pentru mântuirea oamenilor, arătând astfel încă o dată că dragostea Sa este mai puternică decât moartea.

Irina Ursachi