Serbare dedicată Zilei Internaționale a Femeii la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți

srixv83ir0v0oezo820210307081545

La Așezământul Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuți, județul Suceava, a avut loc, în data de 6 martie 2021, un eveniment deosebit cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii. Glasuri melodioase au interpretat cântece  dedicate mamei.

Spectacolul a debutat cu un program cultural-artistic pregătit de copiii așezământului. Cei mici și cei mari au recitat poezii, au dansat și au cântat pentru cele care le poartă de grijă în fiecare zi.

În partea a doua a evenimentului, mai mulți artiști populari consacrați au interpretat cântece din repertoriul folcloric. Invitații speciali, Elisabeta Turcu Juverdeanu, Constantin Bahrin, Fetele din Botoșani și Ilie Caraș au adus multă bucurie pe chipul tuturor celor care fac parte din marea familie a Așezământului Sfântul Ierarh Leontie. Artiștii au legat prietenii cu copiii și au făcut promisiunea de a le fi alături celor care își doresc să descopere tainele cântecului popular.

De-a lungul timpului, prin activitățile desfășurate în cadrul Așezământului Sfântul Ierarh Leontie, în sufletul copiilor a fost sădită dragostea pentru valorile autentice, copiii îndrăgind cântecul și portul popular românesc.

La final, copiii au dăruit flori tuturor femeilor care prin dragostea, bunătatea și purtarea lor de grijă împlinesc rolul binecuvântat de mamă, în frunte cu monahia Ecaterina Lichi, cea care se jertfește zi de zi pentru cei peste 120 de copii ai centrului.

Alături de protos. Iustin Tănase, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și director al așezământului, la eveniment a participat și pr. Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Așezământul Sfântul Ierarh Leontie din Rădăuți

La iniţiativa părintelui arhimandrit Iustin Dragomir, stareţul mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, în anul 2001 s-a demarat proiectul de construire a Aşezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie”, destinat orfanilor şi copiilor din familii dezorganizate.

Avându-se în vedere atât integrarea socială a copiilor, cât şi nevoile lor spirituale, în centrul aşezământului a fost zidită o biserică cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”, sfinţită pe 4 octombrie 2009, unde sufletele celor mici şi mari se întâlnesc cu Hristos.

Înfiinţat în toamna anului 2011, aşezământul găzduieşte în prezent un număr de 122 de copii şi tineri (63 de fete şi 59 de băieţi), cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, chiar şi peste (cei şase studenţi), de pe raza judeţului Suceava. Complexul înglobează un număr de 11 case de tip familial, alte 66 de locuri pentru studenţi şi tineri, sală de mese, ateliere educaţionale şi teren de sport. Aşezământul a fost sfinţit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 6 noiembrie 2015.

Pe lângă îndeplinirea responsabilităţilor părinteşti, Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie” pune la dispoziţia beneficiarilor săi o multitudine de activități educaționale, de comunicare-socializare, de stimulare a creativităţii şi descoperire a talentului, de autoîngrijire și autogospodărire, – necesare dezvoltării optime și pregătirii pentru viața de adult –, precum și cursuri extrașcolare, în vederea facilitării reintegrării socio-profesionale.

Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” a devenit pentru beneficiarii lui casă, grădiniţă, şcoală, biserică, în care o mare familie trăieşte cu frică de Dumnezeu şi învaţă să facă voia Lui.