Școala ta – primul hub educațional la Suceava

whatsapp_image_2021-04-02_at_10

Un nou proiect de educație colaborativă propus de Inspectoratul Școlar Județean Suceava în parteneriat cu Sectorul Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei  Sucevei și Rădăuților, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, Monitorul de Suceava, NEstTV Channel, Televiziunea Intermedia Suceava și Asociația Proiect Pro Europa, prin care se va realiza cel dintâi hub educațional din Suceava și unul dintre primele de acest fel din țară.

Școala ta va fi un centru multifuncțional, gândit în paradigma unui laborator de învățare alternativă pentru copii și tineri, pentru profesori și părinți, dar și pentru toți cei care vor dori să petreacă timp valoros de descoperire, de învățare și reconfigurare a priorităților de dezvoltare personală și profesională.

Arhitectura învățării în Școala ta înseamnă: bibliotecă, mediatecă, ludotecă, spațiu de training și ateliere pentru elevi și profesori, „cafeneaua părinților”, spații dedicate învățării nonformale și, în perspectivă apropiată,  platforma JustTeach, mini-simulator științific (destinat învățării experiențiale), spații dedicate artelor și consilierii personale.

Activitățile, gratuite, ritmice, interactive și moderate voluntar de către profesori din școlile sucevene, vor începe imediat ce reglementările oficiale în context pandemic vor permite, la sediul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, programul și oferta urmând a fi comunicate după colectarea formularelor de intenție și interes de la copii și tineri.  

La nivel general, designul activităților centrului, pentru copii și tineri, valorifică valențele educative ale jocului, ca strategie de bază, dezinhibitorie, ce stimulează creativitatea și exprimarea individualității, favorizează dialogul și colaborarea, presupune încredere, entuziasm și extrovertire. Anticipăm și contribuția activităților proiectului la dezvoltarea de competențe:  de comunicare și exprimare individuală, investigative (de căutare de informații și date) și de prelucrare a datelor,  de comunicare nonverbală, de utilizare a limbajelor de specialitate, de comunicare în spațiul virtual; de asemenea, posibilitatea de comunicare publică și de relaționare interpersonală; exersarea unor competențe manageriale, organizatorice și de participare activă și dezvoltarea spiritului antreprenorial și civic.  

Propunerile noastre pentru profesori sunt din sfera sesiunilor de formare și antrenament, ateliere de învățare colaborativă al căror conținut e corelat cu dificultățile pe care le presupune învățarea continuă în această perioadă. Acum, mai cu seamă, răspunsuri la aprehensiunile pandemice, din perspectiva profesorului care-și dorește și reușește să le ofere elevilor săi șansa învățării cu bucurie. Astfel: reziliență emoțională și socială în pandemie, învățare inversată, inteligență emoțională, comunicare asertivă, învățare cu bucurie, învățarea bazată pe atașament, inteligențele multiple și  operaționalizarea lor, mentoring, tutoring, coaching, asumare și facilitare comunitară. Și, peste toate acestea, restart motivație!

În programul de tip cafenea a părinților, sesiunile vor fi moderate alternativ de specialiști, mari duhovnici, consilieri școlari și profesori-formatori, oameni de presă.   Tematica? Parentalitate,  comunicare,  voluntariat cu și pentru copii, învățare acasă,  negociere a deciziilor,  parteneriatul pentru educație, echilateralitatea familie-școală-biserică  pentru o educație completă.

Proiectul se dorește, în egală măsură, a fi o inițiativă comunitară la care sunt invitați să devină „ctitori” de educație toți cei care cred că transformările în mai bine pentru copiii și tinerii noștri stau și în puterea și voința și determinarea noastră. Oricine poate contribui la dezvoltarea și diversificarea resurselor hub-ului educational, oferind cărți, kituri educaționale, jocuri și jucării, echipamente, materiale didactice și instrumente de învățare nonformală, mobilier și piese de design atractiv și creativ pentru un spațiu de învățare neconvențional.

Înscrierile și exprimarea intenției/interesului de susținere/participare se pot face aici: https://forms.gle/KuSuL1ajDwddPYUSA

Daniela Ceredeev, coordonator de proiect