Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost prăznuit în ctitoria urmașilor săi, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” 

Duminica a IV-a după Rusalii, 2 iulie 2023, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Așezării veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Biserica Vlaherne și se citește pericopa evanghelică despre vindecarea slugii sutașului (Matei 8, 5-13), a fost totodată prilej de aducere aminte de înaintași, prin prăznuirea liturgică a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt.

Mare apărător al credinței și patriei străbune, iubitor de Dumnezeu și îndelung stăruitor în rugăciune către Fecioara Maria, domnul mușatin a adunat în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” mulțime de credincioși și pelerini la racla cu moaștele celui numit cu dragoste de localnici Sfântuțul Sucevei. Nu este de mirare acest lucru, întrucât binecredinciosul voievod este legat de acest așezământ monahal prin ctitorirea bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, unul dintre sfinții la care avea mare evlavie, de către fiul  său, Bogdan al III-lea, și nepotul său, Ștefăniță-Vodă, respectiv prin înveșmântarea ei cu pictură interioară și exterioară de un alt vrednic urmaș direct al domnului, Petru Rareș.

Întreita sărbătorire liturgică a fost marcată prin Liturghia arhierească, în mijlocul clericilor, monahilor și al credincioșilor aflându-se Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe podiumul amenajat în incinta complexului monastic, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care îl amintim pe arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și slujitori ai mănăstirii și Catedralei Arhiepiscopale.

Slujba a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.

În momentul împărtășirii clericilor, pr. Bogdan Lupăștean, de la Parohia Milișăuți, a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a schițat portretul istoric și duhovnicesc al domnului moldovean cu cea mai îndelungată domnie. Preacucernicul părinte a evidențiat trei calități ale celui prăznuit astăzi: mare, pentru înțelepciunea și priceperea cu care a cârmuit aceste meleaguri, nu în cele mai prielnice vremuri; sfânt, pentru că a fost stavilă, împreună cu oștirea țării, în calea năvălitorilor, apărând credința și libertatea neamului, dar și pentru numărul mare de biserici și mănăstiri cu care a punctat pământul Moldovei; și bun, pentru mărețele și mai puțin evidențiatele fapte de milostenie în slujirea aproapelui și a poporului său.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințul Părinte Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru conturarea în cuvinte puține, dar foarte relevante a personalității domnului moldovean pomenit în 2 iulie, Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Înaltpreasfinția sa a subliniat mesajul pericopei evanghelice lecturate astăzi, exegeza fiind postată pe pagina Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și anume puterea rugăciunii pentru alții, inclusiv a celor mai mari pentru cei aflați în subordinea lor, care nu rămâne fără răspuns din partea lui Dumnezeu. În acest sens a adus drept argument intervenția sutașului pentru sluga sa, care s-a soldat cu vindecarea acesteia în chip minunat.

Plecând de la îndemnul de a ne ruga unii pentru alții neîncetat, ierarhul a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, binecuvântându-i apoi pe credincioșii prezenți prin stropire cu apă sfințită.

Numeroșii credincioși prezenți în luminoasa zi de vară la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie s-au bucurat și de întâlnirea cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou prin închinarea la racla în care sunt așezate cinstitele sale moaște, la frumosul baldahin sculptat în lemn din paraclisul mănăstirii, biserica mare cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” fiind inclusă într-un amplu program de restaurare și conservare.

Daniela Livadaru