Rugăciunea faptelor la vreme de încercare, prilej de împlinire sufletească

cartofi_sihastria_putnei_site

În această perioadă de post, cernită și mai mult de suferința adusă de valul de îmbolnăviri, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a întețit eforturile de întrajutorare în rândul comunității.

Prin grija Sectoarelor Misiune și Social Filantropic alături de oameni de bine și 50 de tineri voluntari ai parohiilor din cadrul protopopiatelor Arhiepiscopiei s-a reușit distribuirea a 20 de tone de cartofi către spitalele din Rădăuți, Fălticeni, Siret, Câmpulung Moldovenesc, dar și Mănăstirea Râșca.

Deși presa a semnalat pe alocuri doar această mobilizare de forțe, acțiunea nu a fost una izolată. Centrul Eparhial al Arhiepiscopieie Sucevei și Rădăuților, prin sectoarele cu atribuții specifice în domeniul social, caritabil, misionar și medical, și-a continuat activitatatea constantă de sprijinire a semenilor aflați în nevoie. Astfel, azile de bătrâni, cămine de copii, centre de zi din județele Suceava, Botoșani și Iași, situate în grija bisericii, dar și a statului, s-au bucurat de primirea a peste 100 tone de cereale și legume, alimente sau fructe. Numeroase persoane și familii considerate în situații de risc, au beneficiat de donații fie în sume de bani, fie în materiale de construcții sau consumabile de uz casnic, totul împlinindu-se cu susținerea venită necondiționat și din partea unui număr important de credincioși din parohiile Arhiescopiei, îndrumați și încurajați de părinții parohi.

Implicarea, bunăvoința și milostenia arătată în aceste zile de către toți participanții mai sus menționați, întăresc proclamarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române al acestui an – 2020 drept „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor, dar și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

Însă puținul făcut este doar ceea ce eram datori să făcem și nu spre slava noastră, ci spre Slava lui Dumnezeu, urmând porunca «Fiți milostivi, precum și Tatăl vostru cel Ceresc milostiv este!» (Luca 6,36). Și ce este o picătură de milostenie omenească în oceanul plin de milostivire al Împărăției lui Dumnezeu, care necontenit revarsă asupra noastră vistieria nesfârșită a darurilor Sale?