Rugăciune psalmodiată în cinstea Pogorârii Sfântului Duh și a Sfântului Ioan cel Nou

Suita de bucurii duhovnicești revărsate în aceste zile în sufletele credincioșilor prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” cu prilejul hramului, Aducerea în Cetatea Sucevei a cinstitelor sale moaște, a continuat în această seară cu un concert de muzică psaltică prin care a fost împărtășită tihna și bogăția teologică a cântării bizantine. Aflat anul acesta la cea de-a patra ediție, evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu ocazia manifestărilor dedicate Sfântului Ioan, apărătorul și sprijinitorul dreptei credințe, ostașul adevărat și neînfricat al lui Hristos.

Desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în paraclisul mănăstirii ce îl are drept ocrotitor pe Sfântul iubit al Bucovinei, concertul a început la ora 18:00 și a fost moderat de pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt și consilier eparhial în cadrul Biroului de presă și relații publice al eparhiei. Bucuria și emoția cântului bizantin au fost transmise auditoriului de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, de Corul maicilor de la Mănăstirea Cămârzani și de pr. Alexandru Grigoraș.

Cel care a deschis seara a fost Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Grupul este dirijat de arhid. Ilie Leonte și coordonat de arhid. Nifon Baciu, membrii corului fiind slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator. Legătura dintre acest grup psaltic și Sfântul lângă racla căruia își desăvârșesc lucrarea zi de zi și-a pus amprenta asupra selecției cântărilor psalmodiate: Troparul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, pe larg, Stihiri la Laude din slujba Sfântului Ioan cel Nou, Slavă… după Polileleu, Și acum…, și Împărate ceresc de Anton Pann.

Părintele Alexandru Grigoraș, protoiereu al Protopopiatului Sascut din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, membru al Corului Academic Byzantion, a interpretat piesele: Irmos la Duminica Cincizecimii, Slavă… la Stihoavna Sfântului Ioan și Polieleul Robii Domnului, glasul I. Părintele Alexandru Grigoraș a participat la diverse festivaluri de muzică bizantină din Rusia, Polonia, Estonia, Franța, Spania, Italia, anul acesta fiind solist invitat al Corului Școlii de Muzică Ecleziastică a Muntelui Liban din Beirut.

Corul Mănăstirii Cămârzani, cunoscut în întreaga țară pentru duioșia pe care o transmite prin cântare, a pregătit pentru această seară compozițiile: Împărate Ceresc, Axion la Pogorârea Sfântului Duh, Psalmul 94 și Slava de la Litie a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Corul mănăstirii, a cărei stareță este stavrofora Maria Deac, a fost înființat în anul 2004 și este dirijat de monahia Ioana Ungureanu.

Alături de iubitori ai muzicii psaltice, între cei prezenți s-au numărat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, membri ai administrației eparhiale, monahi și monahii, dar și pelerini veniți din mai multe colțuri ale țării.

Preasfinția Sa, alături de pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier cultural al eparhiei, a înmânat diplome de participare corurilor prezente, fiecare membru primind și volumul Răstignirea Împăratului Slavei, una dintre cele mai recente apariții ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Totodată, Ordinul „Eustatie Protopsaltul” a fost acordat părintelui Alexandru Grigoraș din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic în semn de „prețuire și încurajare pentru strădaniile depuse în promovarea artei muzicale bisericești”, întrucât, slujind semenilor prin darul cântării plăcute lui Dumnezeu, s-a făcut „următor Cuviosului Eustatie, Protopsaltul Mănăstirii Putna, începător al cântăreților isihaști din Moldova, în veacul al XV-lea, compozitor și mare dascăl al muzicii bisericești”.

Ziua se va încheia cu slujba Privegherii, săvârșită de un sobor condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale și de Grupul Psaltic „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna.

Luni, 24 iunie 2024, când sunt prăznuite Sfânta Treime, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În aceste zile de sărbătoare pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, credincioșii sunt așteptați în număr mare pentru a se închina la racla cinstitelor moaște ale sfântului care de mai bine de 600 de ani veghează aceste meleaguri, arătându-se mare făcător de minuni și grabnic ajutător.

Daniela Livadaru

Irina Ursachi